Radar

Ny anläggning för tallolja

Bränsleföretaget St1 och skogsbolaget SCA har gått samman för att producera tallolja storskaligt i en anläggning i Göteborg

De båda företagen har ingått ett så kallat partnerskap för ändamålet. Produktionen av biobränslet kommer att ske vid St1:s raffinaderi i Göteborg, vars investeringar i bioteknik Syre Göteborg tidigare rapporterat om. Nu är det tal om att bygga en helt ny fabrik med kapacitet att tillverka 100 000 ton tallolja årligen.

– Partnerskapet är en nyckelfaktor i genomförandet av vårt investeringsprogram för förnybara bränslen och det säkrar försörjningen med råvara för att kunna möta de ambitiösa nordiska klimatmålen för 2030, säger Mika Anttonen, styrelseordförande i St1 i ett pressmeddelande.

Den nya fabriken planeras vara i drift år 2021 om tillståndsprocessen går smidigt. Investeringen handlar enligt företagen om 500 miljoner kronor. Tallolja beskrivs som en restprodukt från tillverkningen av pappersmassa, i det här fallet kommer det från SCA:s fabriker Östrand, Obbola och Munksund. Den av regeringen nyligen införda kvotplikten kommer med största sannolikhet att öka efterfrågan på biobränsle i Sverige. Tallolja beskrivs av branschen som det mest miljövänliga alternativet. Vissa delar av miljörörelsen ser dock ett hot mot den biologiska mångfalden när skogen som redan är hårt exploaterad även ska leverera biobränslen.