Radar

”Marknadshyror skulle chockhöja hyrorna”

Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen beställt av analysföretaget Ramböll skulle hyrorna i Göteborg höjas med 32–50 procent om marknadshyror infördes.

I Rambölls studie framgår att genomsnittshyran för en tvåa på 57 kvadrat i dag är 5 500 kronor. Med renodlade marknadshyror skulle hyran istället bli 7 300–8 300kronor, och ännu högre i attraktiva områden. I Linnéstaden och Centrum skulle motsvarande lägenhet få en hyra på omkring 9 900 kronor, enligt Rambölls uträkningar.

– Vi har länge varnat för konsekvenserna om ett system med renodlad marknadshyra skulle införas i Sverige. Men det är först nu vi har svart på vitt på hur allvarliga effekterna skulle bli både för enskilda människor och för samhällsekonomin i stort kommenterar Pedram Kouchakpour, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Hyrorna har räknats ut enligt en metod där Ramböll jämfört priserna på bostadsrätter i olika områden för att se hur de skiljer sig i procentuella termer. Bostadsbristen i Göteborg är en stark faktor som är pådrivande på hyrorna. Även de mindre attraktiva områden skulle få en höjd hyra enligt rapporten, i Gunnared stadsdelsnämnd är hyran på en 57 kvadratmeters tvåa 4 300 kronor i månaden i dag, men skulle stiga till 5 500-6 000 kronor efter införande av marknadshyra.

De senaste 10 åren har hyrorna på de nybyggda lägenheterna höjts kraftigt, efter införandet av så kallade presumtionshyror. Det innebar att nybyggda lägenheter är undantagna i 15 år från den så kallade bruksvärdesprincipen som annars styr hyressättningen. Då är det istället kostnaderna för byggandet som styr, vilket har lett till kraftigt höjda hyror i nybyggda hyresrätter – 40 procents ökning på sju år, enligt en artikel i DN. Även hyrorna på andrahandslägenheter har höjts sedan lagen om att en bostadsrättsinnehavare har rätt att ta ut en hyra som liknar marknadshyra. Enligt statistik från Blocket ökade den genomsnittliga utannonserade hyran med 16 procent under 2016. För en bostadsrättstvåa var genomsnittshyran redan året innan (2015) 8 211 kronor i månaden i Göteborg.