Radar

Göteborgs kex flyttar produktionen till Riga

Creative Commons | I Kungälv är det för trångt för en större fabrik, anser ägarna av Göteborgs kex.

Nu står det klart att Göteborgs kex flyttar sin produktion till en ny fabrik i Riga till år 2022. Men flytten möter protester från anställda, lokala politiker och allmänheten som uppmanar till bojkott.

Den som äter ett Ballerina- eller Singoallakex efter år 2022 kommer inte längre att äta ett kex producerat i Sverige. Efter en tids rabalder har Orkla, ägarna bakom Göteborgs Kex, beslutat att flytta sin produktion till en ny fabrik i Riga. Anledningarna är lägre kostnader och att det finns för lite yta för att kunna expandera fabriken i Kungälv, norr om Göteborg.

Det var i januari som nyhets kom om att företaget ser över möjligheten att flytta. Detta föraledde protester från facket, anställda och lokala politiker. Facebookgruppen Stoppa utflyttningen av Göteborgs kex har över 5 500 medlemmar och där hörs upprörda röster som manar till bojkott och pratar om lönedumpning.

Kungälvs ledande politiker, Miguel Odhner (S), är upprörd över beslutet och säger till GP:

– Jag vill vara tydlig med att detta är Orklas beslut och inte kommunens. Vi bestämmer inte över multinationella företag. Vi ville förstås ha kvar kexfabriken här och tycker det är bedrövligt ledsamt för de som förlorar sina jobb här och måste se sig om efter ett annat.

Fabriken har i dag 350 anställda, varav en del kommer stanna kvar, då produktutvecklingen stannar kvar i Kungälv.

– Flera olika alternativ har värderats och det är nu beslutat om en flytt av produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik som ska byggas utanför Riga. Flytten sker inte förrän 2022, vilket ger oss god tid att stötta våra medarbetare inför framtiden. De fackliga förhandlingarna som inleddes i början på året är nu avslutade. Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar, säger Malin Jennerholm, vd på Orkla i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV