Radar

Få hyresrätter byggs i Göteborg

Projektet Bostads2021 syftar till att bygga 7000 nya bostäder i Göteborg till 400-årsjubileumet år 2021 vilket märks tydligt på flera platser i staden.

Göteborg är sämst av de tre städerna Malmö, Göteborg och Stockholm på att bygga hyresrätter. Det visar en granskning av tidningen Hem & hyra. Men nu ska byggandet ha kommit igång, lovar ansvarigt kommunalråd.

Under perioden 2014–2017 har 1 920 hyresrätter byggts färdigt i Göteborg, vilket inte ens är hälften så många som i betydligt mindre Malmö där 3 935 hyreslägenheter färdigställts. I Stockholm är det 8 251 klara hyresbostäder. Även när det gäller antal per invånare är Göteborg klart sämst av de tre städerna (3,4 per 1 000 invånare, jämfört med 8,7 i Stockholm och 11,4 i Malmö). Det ansvariga kommunalrådet i Göteborg, Ulf Kamne (MP), är självkritisk men menar samtidigt att det är en hemläxa som de redan har tagit till sig.

– Vi har byggt katastrofalt lite hyresrätter i Göteborg under många år. Numera krävs det 50 procent hyresrätter för att få markanvisning av fastighetskontoret, men det är en enorm fördröjning. Det vi gör nu får effekt först om 5–10 år. Jag personligen har insett att jag tidigare underskattat tidsaspekten, säger han till tidningen.

Andra anledningar till det långsamma byggandet är att stadens förvaltningar inte har kunnat jobba jämnsnabbt och att samordningen mellan kommunledning och de fyra kommunala bostadsbolagen inte fungerat optimalt. I Malmö finns enbart ett kommunalt bostadsbolag, vilket har gjort det enklare, påpekar Kamne. Nyligen rapporterade Syre Göteborg om hur byggmålet för 400-årsjubileet, 7 000 extra bostäder, verkar kunna nås, då samtliga detaljplaner för bostäderna är klubbade. Ungefär en tredjedel av dessa ska vara hyresrätter.

En av dem som drabbats hårt av bristen på hyreslägenheter i Göteborg är Jenny Persson, som bor i andra hand med sina två barn efter en separation. I Göteborg fördelas merparten av hyresrätterna via Boplats Gbg där det genomsnittliga antalet dagar som man behöver stå i kö för att få ett förstahandskontrakt är 1 572–2 697 beroende på område, enligt Boplats statistik. Jenny har runt 700 dagar, vilket gör att hon måste försöka hitta andra vägar.

– Jag kollar på Blocket väldigt mycket. Ibland dyker det upp förstahandskontrakt från mindre värdar som ligger ute någon timme. Jag kollar andra hand också, men dels är det mesta jättedyrt, dels får jag nästan aldrig svar. Det är kanske inte superpopulärt att ha två små barn, säger hon till Hem & hyra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV