Radar · Nyheter

Hård kritik mot otrygg skola i Göteborg

En katolsk friskola i Göteborg får svidande kritik av Skolinspektionen, skriver Göteborgs-Posten.
Bråk, hot och bestraffningar är sådant som myndigheten noterade vid en granskning av Katolska skolan av Notre Dame.

Skolinspektionen bevittnade flera bråk under besöket. I korridoren satt flera elever och grät. Flickor vågade inte gå på rast av rädsla att bli slagna av pojkarna. Dagligen förekommer kränkande tillmälen mellan barn.

Elever vittnade om att det är vanligt med hot och straff från lärarna om man missköter sig. Exempelvis kan man bli utan mat om man inte tar av sig skorna i matsalen. En elev i åttan fick som straff sitta en vecka med en förskoleklass. Och så vidare.

– Bristerna är allvarliga. Vi ser särskilt allvarligt på bristerna i värdegrunden, det vill säga förekomsten av kränkningar, otryggheten och den bristande studieron, säger Mikaeil Yousefi, utredare på Skolinspektionen, till tidningen.

Skolan riskerar nu en halv miljon kronor i vite om inte bristerna åtgärdas senast den 26 oktober.

– Vi bagatelliserar inte detta. Det är hård kritik, som det finns fog för. Den ger kanske inte hela bilden, men vi tar det väldigt seriöst och ser fram emot att arbeta hårt för att åtgärda det här, säger biträdande rektor Michele Pestalozzi.

Styrelsen har tillsammans med skolledningen startat ett förbättringsarbete på hela skolan, med en plan på tre, fyra år om trygghet, studiero och studieresultat. Det kan vara så att effekten inte upplevs hela vägen ned ännu.
På skolan går ungefär 400 barn, från förskola upp till årskurs 9.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV