Energi

Hallå där! …

Anna Hallberg, bibliotekarie.

… Anna Hallberg, bibliotekarie, vars arbetsplats Stadsbiblioteket i Göteborg är medarrangör för 100-årsjubileet av den första och enda demonstrationen för kvinnlig rösträtt som genomförts i Sverige. Det blir en heldag tillsammans med bland andra Göteborgskvinnor i rörelser i morgon, lördag.

Vad gör Stadsbiblioteket för att uppmärksamma jubileet?

– Folkbiblioteken arbetar varje dag med demokrati och mänskliga rättigheter bland annat genom att förmedla information och kunskap. Dessutom belyser vi olika aktuella frågor genom utställningar och arrangemang så som hundraårsjubileet av allmän och lika rösträtt, bland annat genom att visa pjäsen Föregångerskan. Det är en nyskriven monolog om kvinnors kamp för en rättighet som vi ofta tar för givet. Pjäsen visar den 2 juni i samarbete med Kultur i Väst och Göteborgskvinnor i rörelser.

På förmiddagen arrangeras en stadsvandring i Rösträttsmarschens fotspår. Vad innebär den?

– Det är en vandring genom Göteborg, samma väg som demonstrationen gjorde 1918. Det är ett sätt att belysa kvinnohistorien och de kämpar som gick före.

Kvinnlig rösträtt är självklart för oss, men hur såg kampen för rösträtten ut då?

– Jag kan rekommendera många böcker på temat, men här får ni två som berättar om kvinnors rösträttskamp. Dels Rösträtt för kvinnor av Sara Teleman som är skriven på lätt svenska och förklarar historien på ett enkelt sätt. Den andra är Vår rättmätiga plats: om kvinnornas kamp för rösträtt av Barbro Hedvall som innehåller ett rikt och intressant bildmaterial. Läs och låt er inspireras av kvinnornas envishet och kämpaglöd för än i dag, hundra år senare finns det mycket kvar att göra för jämställdheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV