Radar

Broschyr väcker känslor

Broschyren som ska ha hamnat i göteborgarnas brevlådor i veckan.

Den gångna veckan har det varit ”beredskapsveckan”vilket i år bland annat har inneburit att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Informationen där i har rört upp en del debatt.

Många har redan sett broschyren som damp ner på hallmattan eller i brevlådan i veckan som gick. Den innehåller bilder och budskap som kan upplevas ovant att se från svenska myndigheter – illustrationer av krigsscenarier, beskrivning av Sveriges försvar och vad man kan göra i olika kris- och krigssituationer.

– Vi har alla ett ansvar – myndigheter, organisationer, företag och individer – för vår beredskap. Samhällets motståndskraft påverkas av hur medvetna människor är om hur samhället kan påverkas av olika händelser, och hur vi kan förbereda oss om något allvarligt inträffar, kommenterar Dan Eliasson, generaldirektör vid MSB.

Det är första gången sedan kalla kriget som svenska myndigheter skickar ut en sådan skrift till allmänheten. MSB fick uppdraget från regeringen som följd av att de upplever en ökad hotbild i omvärlden.

– I den gamla broschyren var språket relativt byråkratiskt med hänvisningar till lagtexter. Det kan vara svårt att konkretisera. Den nya broschyren är skriven på lätt svenska med ett inkluderande språk. Dessutom är textstorleken större vilket även det gör den lättare att ta till, säger Sofie Lindberg, analytiker på Försvarshögskolans Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet till skolans hemsida.

Även fokus i rapporten är förstås annorlunda från den tidigare. Då handlade det om kemiska vapen eller kärnvapen, nu handlar det mer om dagens hotbild, såsom risker för terrorattentat. Att Sverige skickar ut en sån här broschyr till alla svenskar har uppmärksammats internationellt. När ”till och med fredliga Sverige” agerar som om kriget är nära, ser många det som ett oroande tecken på ett förvärrat världsläge.

”Do they know something we don’t” frågar sig en följare till journalisten Jake Hanrahan som berättat om skriften på Twitter. Andra ser skriften som propaganda för ett svenskt närmande mot Nato.

”Som om krig vore en egen kraft, en sjukdom eller ett eget väsen som gör egna val. Det är det inte. Krig är ett val, en social konstruktion, något som somliga väljer på grund av rädsla, girighet och dumhet” skriver Pelle Bouveng på Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV