Radar · Nyheter

Stort engagemang för årets barnvagnsmarsch

Fredrik Persson/TT | Årets upplaga av Barnvagnsmarschen samlade många deltagare på olika platser i landet.

Hundratals personer runt om i Sverige marscherade under lördagen i en manifestation mot mödradödligheten i världen. Engagemanget har varit stort i år jämfört med tidigare.

– Vi går för kvinnors rätt att få bestämma över sina kroppar och för en säker mödravård över hela världen, säger Emma Tibell som deltar i marschen i Stockholm.

– Jag tänker till exempel på Trump och hans uttalanden i USA eller länder som Mexiko där abort är olagligt. Men det är aktuellt även i Sverige där man lägger ned förlossningsavdelningar och kvinnor måste skickas flera mil för att få föda sitt barn.

Hennes syster Rigmor Tibell deltar också i marschen med en skylt där det står: ”Män bestämmer och kvinnor dör. Vi marscherar”

– Det behövs en förändring. Med skylten syftar jag framför allt på männen i toppen, som Trump till exempel, som uttalar sig utan att ha någon aning om vad han pratar om.

Stort engagemang

Det är åttonde året i rad som Riksförbundet för sexuell upplysning , RFSU, anordnar barnvagnsmarschen. Några officiella siffror på hur många som har deltagit i år kommer att dröja några dagar, men känslan är definitivt att engagemanget varit större i år än tidigare år, säger Matilda Ström, pressansvarig på RFSU.

– Vi har absolut fått den känslan, sen vet man ju aldrig hur det fina vädret har påverkat att folk har deltagit.

Lista med krav

I Stockholm lämnade RFSU över en lista med krav till riksdagens tvärpolitiska grupp för sexuell och reproduktiv hälsa där man bland annat vill att Sverige ökar biståndet till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och arbetar för att även kvinnor på flykt eller i särskilt utsatta situationer ska få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård. Marschen anordnades i lördags på ett femtiotal olika platser i landet från Helsingborg i söder till Kalix i norr.