Radar · Nyheter

Misstänkt hatbrott bakom attack mot synagoga

Nora Lorek/TT | Synagogan i Göteborg dagen efter attacken.

Tre män har nu åtalats för brandattacken mot Göteborgs synagoga i december. Enligt kammaråklagare Stina Lundqvist låg sannolikt ett hatbrottsmotiv bakom händelsen.

De tre männen, som alla är i 20-årsåldern, åtalas misstänkta för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand. De misstänks ha ingått i en grupp som den 9 december attackerade synagogan genom att kasta in flaskor med brinnande vätska på området.

– Hatbrottet läggs ju in som en försvårande omständighet, att motivet har varit att kränka en folkgrupp och dess religion, säger Stina Lundqvist till TT.

– Det kan ge ett längre straff, att det skärper synen på brottet.

Totalt ingick tolv-tretton personer i gruppen. Men utredningen har bara kunnat identifiera och hitta tillräcklig bevisning mot tre av dem.

De åtalade har förnekat all inblandning. Enligt utredarna var dock troligen USA:s godkännande av Jerusalem som Israels huvudstad tre dagar tidigare den utlösande faktorn.

– Vi har uppfattat det som en planerad attack som en följd av Donald Trumps uttalande tre dagar tidigare, säger åklagaren.

– En av de tilltalade har till exempel tidigare på dagen googlat på Judiska församlingen och sett var den ligger och så vidare.

Rättegången inleds i mitten av juni.