Radar · Nyheter

Renova vill bränna mer sopor

Renova | Renova har ansökt om att få bränna mer sopor i avfallsvärmeverket i Sävenäs, vilket har mötts med oro av boende i området.

Avfallsmängderna ökar i Västsverige. Nu vill Renova få tillstånd att energiåtervinna mer brännbara sopor vid avfallskraftvärmeverket i Sävenäs. Men boende i närområdet är oroliga för att trafiken kommer öka ännu mer på de redan trafiktunga smågatorna.

Renova har lämnat in en tillståndsansökan om att öka mängden avfall som årligen får energiåtervinnas genom förbränning vid avfallskraftvärmeverket i Sävenäs. Man vill öka mängden från max 550 000 ton till max 610 000 ton. Det handlar om att skaffa en marginal som till stor del beror på de olika nivåerna av energiinnehåll i de sopor som förbränns, menar Christer Lundgren, affärsområdeschef på Renova.

– Det sker en stor tillväxt i Västsverige av såväl privatpersoner som företag och industrier. Det gör att avfallet kraftigt ökar. Det är inte de enskilda privatpersonernas kökssopor som ökar, utan huvudsakligen industriernas avfall och privatpersoners grovsopor som slängs på återvinningscentralerna. Däremot ökar privatpersonernas återvinning av förpackningar, mycket på grund av ökad e-handel, säger han.

Förra året låg Renova precis under tillståndet på 550 000 ton. Det är inte säkert att de kommer behöva gå över den mängden framöver, men det handlar alltså om att ha mer marginal. Hur mycket som behöver förbrännas är konjunkturberoende och det är stora fluktuationer i energiinnehållet i det som förbränns, menar Christer Lundgren, som påpekar att det också är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut.

I dag bränns också avfall från brittiska verksamheter i Sävenäs. Christer Lundgren menar att det handlar om att kunna nyttja kapaciteten vid Sävenäs så bra som möjligt. 2016 brändes 150000 ton från brittiska öarna och 2017 var siffran 70 000 ton. Under 2018 kommer det landa högre igen, tror han.

Gällande miljöpåverkan genom utsläpp av olika ämnen menar han att det inte inte kommer att öka så mycket. De kommer fortfarande hålla sig inom gränserna för de tillstånd de redan har.

– Vi renar rökgaserna, och har en väldigt låg miljöpåverkan. Snarare har en ökad förbränning en positiv miljöpåverkan, då det minskar deponeringen. I deponi bildas metan; förbränning är snarare en koldioxidsänka.

I Renovas tillståndsansökan ingår även att utreda hur de ska kunna minska utsläppen av ammoniumkväve. Man tittar även på hur de ska kunna utvinna zink ur sina askor, för att skapa renare restprodukter, säger Christer Lundgren.

Protester mot tillståndsansökan har inkommit från boende i området, bland annat från Utby egnahemsförening.

– Ökningen skulle innebära ytterligare påfrestningar på våra gator i och runt Utby. Vi anser att det behövs en ordentlig genomlysning av hela trafiksituationen i Utby innan detta kan ske, säger Jonas Olsson på Utby Egnahemsförening.

Det projekteras och byggs väldigt mycket i området och det uppstår skador på fasader på grund av den tunga trafiken på vägarna i området, menar han.

Christer Lundgren tycker inte de behöver vara oroliga i det här fallet.

– En viss ökning kommer att ske. Men att det skulle ske i Utby kan jag inte förstå. Vi kommer inte öka mottagandet av sopor från norra Göteborg. Huvuddelen kommer gå via Munkebäck.

Renova, som ägs av tio kommuner i Göteborgsområdet, har ett ägardirektiv om att arbeta för att förebygga avfall. Christer påpekar att politiker måste arbeta på EU-nivå för att få till fler återvinningsbara produkter. Men det finns också många svåra frågor:

– Vågar man återvinna en plastdocka som är producerad Kina? Kanske är det bättre att det förbränns än återvinns, då den kan innehålla skadliga plaster och ämnen. Producenter och importörer har ett stort ansvar som det är viktigt att de tar för att minska avfallet. Annars kommer vi behöva bygga ett nytt Sävenäs vart tjugonde år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV