Radar · Nyheter

Förre landsbygdsministern kritisk till regeringens skogsprogram

Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix | Regeringen har tagit fram ett nationellt program för skogen, men ännu ingen handlingsplan.

Regeringen presenterade i fredags Sveriges första nationella skogsprogram. Det mötte omedelbart hård kritik från förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).
– Det är skrämmande innehållslöst, säger han.

Regeringen presenterade i fredags Sveriges första nationella skogsprogram. Trots att 70 procent av Sveriges yta täcks av skog har det inte funnits något sådant tidigare.

– Nyckelorden som präglar programmet är jobb, hållbar tillväxt, hela landet och en växande bioekonomi, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på en pressträff.

Han var stolt och glad när han presenterade en sammanfattning av programmet, som ännu inte är offentligt.

– Nu har vi ett grunddokument om skogen, som är jätteviktig för jobben, tillväxten, miljön och rekreation, säger han.

Fem områden

Strategin har fem fokusområden som försöker nå en jämn balans mellan produktion och miljö. Den innehåller inga konkreta förslag, utan regeringen tänker återkomma med en handlingsplan lite längre fram.

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) är upprörd över vad han tycker är ytterligare en pappersprodukt där man skjuter problemen framför sig.

– Här har både statsministern och landsbygdsministern vid upprepade tillfällen utlovat spelregler och villkor som ska underlätta för skogsägare och den svenska skogsnäringen, för att förbättra vårt klimat, vår miljö och för det fossilfria samhälle vi vill ha, och där skogen spelar en nyckelroll, säger han till TT.

"Borde ha varit framme"

Den handlingsplan regeringen utlovar borde redan nu ha varit framme, anser han. Orsaken till att den inte kommer är motsättningarna mellan S och MP i regeringen, enligt Erlandsson.

– Det är ju så uppenbart, och nu under galgen kommer man med ett tomt och innehållslöst dokument, och det samma dag som Landsbygdsriksdagen öppnar, säger Eskil Erlandsson.

Fakta: Nationella skogsprogrammet
Regeringen har beslutat om Sveriges första nationella skogsprogram.
Visionen för programmet är att skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utveckling av en växande bioekonomi.
Grunden för skogspolitiken, som vilar på två jämställda mål om produktion och miljö, ligger fast.
Programmet anger mål för fem fokusområden:
1. Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta.
2. Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
3. Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass.
4. Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete.
5. Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen.
Källa: Regeringen
TT