Radar

V och MP konkurrerar om förstaplatsen på miljöområdet

Miljöpartiet i Göteborg går till val på att bromsa klimathotet, men de får sällskap av Vänsterpartiet, som vill uppnå en fossilfri region till 2013 och som satsar stort på kollektivtrafiken.

På miljöfronten tävlar Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bland de etablerade partierna, om att knipa förstaplatsen. Vänsterpartiet lanserade sin budget för 2019–2021, Ett Västra Götaland för alla – inte bara några få, den 31 maj.

– Vi vill frysa biljettpriserna i kollektivtrafiken på 2018 års nivå och sänka priset på Regionen runt 30 dagar, som många pendlare köper, säger Jan Alexandersson (V), regionrådsersättare i ett pressmeddelande.

– Vi ska ha en fossilfri region 2030 och fler kollektivtrafikresenärer är en viktig pusselbit. I ett jämlikt samhälle ska alla ha råd att åka, fortsätter Alexandersson.

Utöver satsningarna på kollektivtrafik vill Västern fokusera på hälsa och sjukvård. För att finansiera satsningarna vill de höja skatten med 30 öre i regionen.

Miljöpartiet satsar 92,5 miljoner kronor för att uppnå målen om att bekämpa klimatförändningarna. Det handlar om att alla nämnder och organisationer ska göra en klimatbudget, att ställa större klimatkrav på alla nya byggnader och inköp, samt att byta ut stadens fordonspark.

– Göteborgs stad är en stor inköpare, därför kan vi påverka hela branscher om vi ställer tuffa krav. Vi har möjlighet att göra det, då ska vi också göra det, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Andra budgetposter som Miljöpartiet har är införandet av en återbruksgalleria, klimatanpassningsåtgärder och klimatsamverkan för företag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV