← Till Tidningen Global
Nyheter

Villkorligt fängelse för brittisk kvinna

Protester i London under måndagen till stöd för den dömda kvinnan.

Den unga brittiska kvinna som anklagade 12 unga israeliska män för gruppvåldtäkt på Cypern i somras har fått villkorligt fängelse efter att ha dömts för att ha hittat på anklagelserna. Kvinnor från Israel flög till Cypern för att delta i demonstrationer till stöd för kvinnan som kommer att överklaga domen.

CYPERN – Jag är oskyldig och kampen för att rentvå mitt namn fortsätter. Det har varit en mardröm för mig, mamma och alla. Nu vill jag bara vara med mina vänner och min familj, säger 19-åringen i en intervju med den brittiska tidningen The Sun.

– Det som höll mig uppe var min familj och det fantastiska stödet från vänner och alla andra människor som kontaktade mig för att säga att de tror på mig, säger hon.

En av dessa är Anna Kleiman från organisationen Lotem som tillsammans med en grupp kvinnor rest från Israel till Cypern för att ge sitt stöd till kvinnan. Till nyhetsbyrån AP säger Kleiman att domen mot 19-åringen är ”skandalös”:

– Det är skamligt att hon ens misstänktes från första början och det är häpnadsväckande. Vi är rasande.

På Cypern har nätverket Network Against Violence Against Women mobiliserat till stöd för kvinnan. En kvinna som stöder nätverket är Eliana Gogaki:

– Det fanns en känsla att sättet som våra institutioner uppförde sig på gav bränsle till ett gift i samhället, säger hon till The Guardian och hänvisar till att det under fallets gång har hetsats mot kvinnan i sociala medier i såväl Cypern, Israel och Storbritannien.

Demonstranter har funnits
utanför domstolen regelbundet för att uttrycka sitt stöd för 19-åringen liksom för att kritisera mot vad de anser har varit allvarliga brister i utredningen. Bland annat förhördes kvinnan i många timmar i sträck utan att ha en advokat närvarande i somras och det var i samband med det som hon drog tillbaka anklagelserna om våldtäkt. Hon har efteråt sagt att hon kände sig hotad av polisen.

Det var efter att hon dragit tillbaka våldtäktsanklagelserna som hon själv greps, och de anklagade pojkarna och männen i åldrarna 15–20 år släpptes efter att ha suttit gripna i upp till tio dagar. De har hela tiden nekat till anklagelserna.

Den brittiska kvinnan dömdes i förra veckan för allmän åverkan. I måndags meddelades att straffet blir villkorligt fängelse i fyra månader. Hennes advokater har sagt att domen kommer att överklagas, till Cyperns högsta domstol, och hela vägen till Europadomstolen om så krävs.

– Det finns faktorer i det här fallet som inte resulterade i en rättvis rättegång, säger hennes brittiska advokat Lewis Power till AP.

– Hon är glad i dag, inte bara för sin egen skull utanför den effekt som det här fallet har haft för alla kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp runt om i världen, fortsätter han.