← Till Tidningen Global
Nyheter

Rättegång mot Weinstein inledd

Harvey Weinstein  lämnar domstolen i New York.

Rättegången mot filmproducenten Harvey Weinstein inleddes i måndags i New York samtidigt som flera av de kvinnor som anklagat honom för våldtäkt och trakasserier protesterade utanför domstolen.

USA Rättegången inleddes i måndags och redan på tisdagen hade 40 potentiella jurymedlemmar nekats med hänvisning att de sagt sig vara eller bedömts inte vara tillräckligt opartiska i förhållande till skuldfrågan i fallet med den tidigare filmmogulen. Det var granskande reportage om Weinstein, vars påstådda decennielånga sexuella övergrepp mot anställda och skådespelare, som hösten 2017 blev startskottet till den världsomspännande #metoo-rörelsen.

Nu väntar en flera veckor lång rättegång i New York, och i måndags meddelade åklagarmyndigheten i Los Angeles att även den väcker åtal mot Weinstein. I New York står han åtalad för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot två olika kvinnor 2013 och 2006, i Los Angeles gäller åtalet en våldtäkt och ett övergrepp mot två kvinnor under en tvådagarsperiod 2013.

Flera av de kvinnor som anklagat Harvey Weinstein för sexuella övergrepp och trakasserier fanns på plats utanför rätten i New York. Bland annat talade Roseanna Arquette och Rose McGowan utanför domstolen:

– Jag står upp i solidaritet med de modiga överlevare som kommer att vittna mot Harvey Weinstein under den här rättegången. Samtidigt som känslorna är starka så gör jag gemensam sak med de andra modiga kvinnorna som också skadades av Harvey Weinstein för att säga: Vi ska ingenstans, sade Roseanna Arquette efter att Weinstein just passerat in i domstolen, rapporterar The Guardian

Flera skådespelare uppges bli kallade som vittnen under rättegången, bland annat Salma Hayek och Charlize Theron. Även Annabella Sciorras namn har nämnts. När The New York Times reportrar Jodi Kantor och Megan Twohey i oktober 2017 avslöjade att en lång rad kvinnor anklagat Weinstein för övergrepp och trakasserier och efter att Ronan Farrow för The New Yorker kort därefter kom med sin egen granskning av Weinstein kontaktade Annabella Sciorra Ronan Farrow. Hon berättade att hon brutalt våldtagits tidigt på 1990-talet av Weinstein och att hon fortfarande 20 år senare var så rädd för honom att hon sov med ett basebollträ vid sängen.

I sin bok om Weinstein-fallet
, Catch and Kill, redogör Ronan Farrow bland annat för hur han förföljdes av privatdetektiver som anlitats av Weinstein medan han arbetade med sin granskning, liksom om hur Weinstein försökte skrämma kvinnor från att tala med honom. I ett framträdande i tv-programmet The Daily Show i veckan förklarade Ronan Farrow att han hoppas att Weinstein å ena sidan får en rättvis rättegång, å andra sidan att han inte lyckas manipulera fallet.

– Samma distriktsåklagare som nu leder fallet i Manhattan är en av de personer som tidigare lagt ner åtal mot honom – efter att Harvey Weinsteins advokater gjorde donationer till hans kampanj, sade Farrow.

Distriktsåklagaren som åtalat Weinstein är Cyrus Vance Jr. Han valdes till distriktsåklagare i New York i slutet av 2009 och valdes om år 2017. Två år tidigare tog han emot en donation om 10 000 dollar från David Boies, en advokat som representerat Weinstein.

Tidigare samma år hade Vance valt att inte åtala Weinstein trots att det fanns en inspelning av hur Weinstein erkände att han tafsat på Ambra Battilana Gutierrez, genom att ta på hennes bröst utan samtycke. Ambra Battilana Gutierrez polisanmälde Weinstein i mars 2015. Polisen i New York bad henne träffa Weinstein på nytt för att försöka få honom att erkänna, samtidigt som polisen avlyssnade och spelade in händelseförloppet. Så skedde också, men Vance valde att inte gripa eller åtala Weinstein för detta, med hänvisning till att det inte fanns tillräckligt med material för att bevisa att han haft uppsåt att sexuellt ofreda henne.

Tre år senare meddelade delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo att distriktsåklagarens hantering av fallet 2015 skulle granskas.

Om Weinstein döms riskerar han livstids fängelse. Han greps i maj 2018 men släpptes i väntan på rättegång mot borgen. Sammanlagt har omkring 80 kvinnor anklagat Weinstein för sexualbrott eller sexuella trakasserier.