← Till Tidningen Global
Nyheter

Omfattande strejk mot privatiseringar i Indien

Många arbetare protesterade under strejken mot osäkra anställningsvillkor och korttidskontrakt.

En landsomfattande 24-timmarsstrejk genomfördes i Indien på onsdagen i protest mot privatiseringar, mot regeringen Modis ekonomiska politik och dess ”arbetarfientliga politik”. Strejken var utlyst av tio fackliga centralorganisationer.

INDIEN Arbetare i flera sektorer som transport- och banksektorn, hundratals bondeorganisationer, arbetare i den informella sektorn och ett stort antal studentorganisationer deltog i strejken under onsdagen. Facken hade hoppats på att 250 miljoner skulle delta.

Enligt nyhetsbyrån Reuters påverkades tågtrafiken i staden Calcutta i Västbengalen och även bussar, taxibilar och rickshaws stod stilla där liksom i delstaten Kerala. Huvudstaden New Delhi var däremot inte lika påverkad av strejken, inte heller Mumbai.

Banktjänstemän strejkade bland annat i protest mot ett förslag om att slå samman tio statligt ägda banker till fyra då risken är stor att många jobb går förlorade:

– Modi-regeringens politik har lett till en kraftig ekonomisk nedgång och har skapat osäkra lån som uppgår till nästan 140 miljarder dollar, säger C.H Venkatachalam, generalsekreterare för bankfacket All India Bank Employees’ Association till Reuters.

Trots en prognos på fem procents tillväxt under det kommande året är det en negativ siffra med indiska mått mätt – det är den sämsta på över tio år. Många arbetare protesterade under strejken mot osäkra anställningsvillkor och korttidskontrakt. Arbetslösheten växer och är större än den varit på 45 år.

– Jag har jobbat som en slav för att mina söner ska kunna utbilda sig. I Indien är söner tänkta att vara en tillgång men mina sönder har examen och ingen av dem har något jobb. Jag måste försörja dem på min lön, säger Avinesh Sethi, i Punjab till The Guardian.

Oppositionspolitikern Rahul Ghandhi gav sitt stöd för de strejkande på Twitter och kritiserade Modi-regeringens politik som han menad orsakat en ”katastrofal arbetslöshet”, rapporterar The Economic Times.