← Till Tidningen Global
Nyheter

Krigsherre hävdar kontroll över libysk stad

Libyske krigsherren Khalifa Haftar.

Krigsherren Khalifa Haftar säger att hans östlibyska styrkor har tagit kontroll över den strategiskt viktiga kuststaden Sirte.

LIBYEN Övertagandet uppges ha skett genom flyganfall, följt av en snabb framryckning. Inom tre timmars händelseförlopp hade soldaterna ”nått stadens hjärta”, enligt en talesperson för de östlibyska LNA-styrkorna.

Sirte ligger centralt längs med Libyens Medelhavskust och har stått under den Tripolibaserade och internationellt erkända regeringens kontroll sedan 2016.
Då återerövrade regeringsstyrkorna staden från IS med understöd av amerikanska stridsflygplan.

LNA-framryckningen sker samtidigt som Turkiet är på väg att skicka understöd till Tripoliregeringen. Khalifa Haftar får å sin sida stöd från länder som Förenade arabemiraten, Jordanien och Egypten, enligt FN-bedömare.

FN:s Libyensändebud Ghassan Salamé höll en dragning i FN:s säkerhetsråd på måndagen. Han anklagar några av länderna som stöder Haftar och GNA för att ha legat bakom en drönarattack mot en militärskola i Tripoli i helgen, där minst 30 personer dödades.

När han lämnade säkerhetsrådet hade han ett budskap till alla utomstående parter som blandar sig i den libyska konflikten: Håll er borta.

– Det finns tillräckligt med vapen i Libyen, de behöver inte fler vapen. Det finns tillräckligt med legosoldater i Libyen, så sluta skicka legosoldater, så som det är nu när hundratals, säkert tusentals, kommer in i landet, sade han.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Kaoset i Libyen

Libyen styrdes i drygt 40 år av den hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten har en stark närvaro i landet.

Efter en maktkamp 2014 bildades två regeringar. I Tripoli, huvudstaden i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering, kallad GNA.

Tobruk, en kuststad i öst, är säte för en annan regering som stöds av krigsherren Khalifa Haftar som i april 2019 inledde en militär offensiv mot huvudstaden.

Parallellt med det instabila läget har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.
Källor: Landguiden (UI) med flera