← Till Tidningen Global
Nyheter

Erdogan och Putin önskar eldupphör i Libyen

Kombattanter som strider på Tripoliregeringens sida, i en postering i utkanten av Tripoli den 31 augusti 2019.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin uppmanar gemensamt till eldupphör i Libyen.
Tyskland varnar för att konflikten är på väg att bli ”ett nytt Syrien”.

LIBYEN Erdogan och Putin träffades i Istanbul på onsdagen för att inviga en gasledning mellan sina länder och gav då ett gemensamt uttalande där de uppmanar de libyska parterna att lägga ned vapnen från och med midnatt till den 12 januari. De uppmanas vidare ”vidta nödvändiga åtgärder för att stabilisera situationen på marken och normalisera vardagslivet i Tripoli och andra städer”.

Stödjer varsin sida

Turkiet och Ryssland står på motsatt sida i konflikten. Turkiet stödjer den internationellt erkända regeringen i Tripoli och har nyligen skickat soldater för att strida för den. Ryssland stödjer de östlibyska styrkor som leds av krigsherren Khalifa Haftar och som strider för ett alternativt styre med bas i staden Tobruk.

Den paramilitära så kallade Vagner-gruppen, som av andra länder beskrivits som ett privat slags krigsbulvan för Ryssland, uppges ha stridit på den östlibyska sidan i dess offensiv mot Tripoli. Ryssland har nekat till alla anklagelser om militär inblandning.

Turkiet har hittills skickat en militär bemanning på 35 personer till Libyen, men dessa kommer inte delta i strider, enligt presidenten Erdogan.

– Andra soldater som stationeras senare kommer inte heller att gå i strid, säger han till den turkiska tidningen Hürriyet.

Europeisk medling

Flera EU-ledare träffade Tripoliregeringens ledare Fayez al-Sarraj på onsdagen. Bland dem Tysklands utrikesminister Heiko Maas, som sade att de ”vill förhindra att Libyen blir skådeplats för ett proxykrig (krig genom ombud) eller att Libyen blir ett andra Syrien”. Från EU-håll ligger man på för att få till stånd en FN-konferens om Libyen i Berlin någon gång den närmaste tiden.

Krigsherren Khalifa Haftar kommer också att träffa europeiska ledare, däribland EU:s utrikeschef Josep Borrell. På onsdagen träffar han Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Rom, vilket även Fayez al-Sarraj väntas göra.

FN:s särskilda Libyensändebud Ghassan Salamé uppmanade nyligen på ett upprört vis alla utomstående parter att hålla sig borta från Libyen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV