← Till Tidningen Global
Nyheter

Turkiska trupper till Libyen

De turkiska soldaterna ska framför allt ha en koordinerande roll, samt utbilda libyska trupper, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet har börjat skicka trupper till Libyen efter att parlamentet i Ankara i förra veckan röstade för truppförflyttning. Detta för att ge stöd åt den internationellt erkända regeringen i Tripoli som varit under attack av general Khalifa Haftars Libyan National Army sedan april förra året.  

LIBYEN/TURKIET – Det kommer att bli ett centrum för operationer, en turkisk generallöjtnant ska leda arbetet och de kommer att hantera situationen där borta, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i CNN Turk på söndagen.

De turkiska soldaterna ska framför allt ha en koordinerande roll, samt utbilda libyska trupper, enligt Erdogan:

– Det kommer att vara olika förband där som kommer att vara stridande, de kommer inte vara från vår militär, sade han och rapporter har gjort gällande att syriska stridande redan har anlänt i Libyen.

Spänningarna i det krigshärjade Libyen har ökat ytterligare den senaste tiden. Efter att det turkiska parlamentet i torsdags röstade för att flytta trupper till Libyen har Libyan National Army och dess allierade intensifierat luftattacker mot huvudstaden. I lördags dödades 30 personer i en attack mot en militärskola i Tripoli. Den internationellt erkända regeringen Government of National Accord (GNA) anklagar general Khalifa Haftar och hans allierade för att ligga bakom attacken mot militärskolan i lördags, något Libyan National Army förnekat, rapporterar Reuters.

Den internationellt erkända regeringen i Tripoli har sedan i april 2019 utsatts för en offensiv under ledning av general Khalifa Haftar som kontrollerar landets östra delar och som har stöd av såväl Förenade Arabemiraten, Egypten, Saudiarabien som Ryssland. I november slöt GNA och premiärministern Fayez al-Sarraj två samarbetsavtal med Turkiet, dels ett avtal som rör havsgränsen i Medelhavet för att stärka Turkiets möjlighet att borra efter olja och gas söder om Cypern, dels ett försvarsavtal och det är i enlighet med det som turkiska trupper nu skickats.

Saudiarabien fördömde i lördags Turkiets agerande.
”Kungariket intygar att denna turkiska eskalering utgör ett hot för säkerheten och stabiliteten i Libyen och är ett hot mot arabisk och regional säkerhet, eftersom det är en inblandning i de interna angelägenheterna i ett arabiskt land i en uppenbar kränkning av de internationella principerna och fördragen” skriver Saudiarabien i ett uttalande rapporterar Al Jazeera.