← Till Tidningen Global
Nyheter

Kvinna dömd i våldtäktsrelaterat fall på Cypern

Demonstration utanför domstolen i Paralimni, Cypern, i måndags till stöd för den unga brittiska kvinna som uppger att hon först blev gruppvåldtagen och därefter pressad och hotad att dra tillbaka anklagelserna.

Den brittiska unga kvinna som i somras anklagade tolv israeliska män för att ha gruppvåldtagit henne har dömts i Cypern. Rätten anser att hon ljugit om gruppvåldtäkten.  Hennes advokat säger att domen kommer att leda till att färre vågar vända sig till polis vid våldtäkt.

CYPERN – Budskapet är att sättet som [det här fallet] har skötts, det säger till kvinnor att tänka till innan de anmäler en våldtäkt och våld eftersom de aldrig vet hur det kommer att sluta, säger advokaten Nicoletta Charalambidou till Euronews och förklarar att hon tog sig an fallet med den brittiska kvinnan eftersom hon känner till bristerna inom rättssystemet på Cypern:

– Jag vet hur fall av våld mot kvinnor hanteras, som har att göra med en ovillighet från myndigheternas sida att ordentligt utreda den här typen av fall, säger hon och fortsätter:

– Vi är en liten ö. Vi är en mansdominerad ö. Det är något man bör ha i åtanke.

Kände sig hotad

Det var i mitten av juli 2019 som den då 19-åriga kvinnan polisanmälde 12 israeliska pojkar och män för en gruppvåldtäkt i Ayia Napa på Cypern. Männen greps initialt men släpptes efter tio dagar. Samtidigt greps kvinnan som sedan hölls i förvar i en månad för att sedan släppas med kraftiga restriktioner.

I oktober vittnade hon i rätten om att hon dragit tillbaka anklagelserna efter att ha känt sig hotad av polis under ett långt förhör som varade större delen av en natt utan att hon hade advokat närvarande. Hon berättade att hon hade känt fara för sitt liv och att hon därför gick med på att dra tillbaka anklagelserna.

Hon tilläts inte lämna Cypern i väntan på rättegången. Rättegången mot henne avslutades i måndags med en fällande dom för allmän åverkan, för att ha hittat på gruppvåldtäkten. I nästa vecka fastställs straffet mot henne, hon riskerar böter och upp till ett års fängelse.

Lider av PTSD

Domaren menar att kvinnan falskeligen anklagat männen för våldtäkt då hon blev generad när hon insåg att hon filmades när hon hade sex. Men mamman till kvinnan säger i en intervju med BBC att domarens argumentation är ologisk:

– Om hon slutade samtycka till sex för att hon filmades, vilket inte är fallet, det finns ingen video, men om så var fallet så är det fortfarande våldtäkt eller hur?, säger mamman och fortsätter lite senare i intervjun:

– Det är mycket diskussion om filmer. Den enda filmen som togs den natten visar hur min dotter har sex med samtycke med den huvudsakliga killen, och den visar också en grupp personer som försöker ta sig in i rummet, den visar hur hon och killen säger till dem att lämna rummet. Det förmedlar väldigt starkt vad som händer sedan tycker jag.

I intervjun säger mamman att hon stöder de krav på bojkott av Cypern som stödgrupper till den unga kvinnan rest. Hon berättar också att hennes dotter lider av posttraumatiskt stressyndrom, sover stora delar av dygnet och är i akut behov av behandling. På måndag kommer en stöddemonstration för kvinnan hållas utanför Cyperns ambassad i London. Pojkarna och männen har hela tiden nekat till anklagelserna mot dem.