← Till Tidningen Global
Radar

Stor islossning i Antarktis

Kanten av Brunt 2016.

Ett isberg större än Stockholm håller på att bryta sig loss från Antarktis inlandsis, rapporterar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. De södra isarna smälter snabbare än förväntat och utvecklingen sätter press på världssamfundet att agera skyndsamt för att bromsa den globala uppvärmningen.

ANTARKTIS Den dramatiska utvecklingen vid Sydpolen är ett resultat av sprickan i klippavsatsen Brunt som först noterades hösten 2016 och som sedan dess har spridit sig. Sprickan ser snart ut att stämma träff med en annan spricka, den så kallade ”Halloweensprickan”, och vid det laget är det stor risk för att det havsnära isberget bryts loss från den övriga packisen.

Den här processen, som kallas ”kalvning”, sker naturligt men Nasa noterar att de rådande förändringarna är ovanliga i den här regionen:

– Framtida islossningar på andra sidan om Halloweensprickan vittnar om en större, möjlig instabilitet, säger Chris Shuman, glaciolog vid Nasa och University of Maryland Baltimore County, till The Guardian.

Vad som kommer att hända med Brunts övriga istäcke är oklart, förklarar Joe MacGregor, forskare vid Nasa, för BBC:

– Det är möjligt att hela istäcket blir instabilt, säger han.

För etablerade forskarstationer är utvecklingen oroväckande. 2015 tvingades forskarstationen Halley VI flytta längre bort från Halloweensprickan av säkerhetsskäl, vilket var första gången sedan den etablerades här i mitten av 1950-talet.

För världen i stort är det hög tid att bromsa den globala uppvärmningen, menar en brittisk-amerikansk forskningsrapport publicerad i Nature sommaren 2018 och som fastslår att Antarktis isar smälter snabbare än förväntat. Många av klimatförändringarnas konsekvenser har satt eviga ärr längs Antarktis iskropp, men det finns mycket som går att göra för att vända på utvecklingen, menar Andrew Shepherd, professor vid Leeds University och den som ledde arbetet med rapporten:

– Det här måste vara ett skäl till oro bland regeringar som vi förlitar oss på när det gäller beskydd av kustnära städer och samhällen, sa han till The Guardian.