← Till Tidningen Global
Radar

Nytt förnedrande bakslag för May

Premiärminister Theresa May under ett anförande i underhuset.

Tre brittiska ministrar har valt att gå emot premiärminister Theresa May i en brexit-omröstning i parlamentet, och därmed avgå. Efter en sen omröstning på måndagskvällen vill parlamentet nu själva ta över stafettpinnen i utträdesfrågan, i ett förnedrande nederlag för May.

STORBRITANNIEN J– ag måste erkänna att jag är skeptiskt över processen, sade Theresa May till parlamentsledamöterna inför omröstningen.

Men premiärministerns skepsis räckte inte. Med 27 rösters övervikt, 329 mot 302, kördes den brittiska regeringen över av underhuset. Ytterligare ett förnedrande nederlag för May var ett faktum, enligt brittisk press.

Enligt BBC innebär det att parlamentsledamöterna i en serie så kallade indikativa – riktgivande – omröstningar i morgon, onsdag, ska få välja vilken typ av utträdesavtal ur EU man vill stödja.

Röstade mot egna regeringen

30 av parlamentsledamöterna som röstade för förslaget var medlemmar i Mays egna konservativa parti, och tre av dem var ministrar, om än på en så kallad junior nivå.

Det rör sig om Alistair Burt, ansvarig för Mellanöstern vid utrikesdepartementet, biträdande hälsominister Steve Brine och näringsminister Richard Harrington.

I sitt avskedsbrev skriver Harrington att den brittiska regeringen spelar roulette med liven och levebröden för den övervägande majoriteten av människorna i landet. Han lovar att göra allt för att undvika ett brexit utan avtal.

"En besvikelse"

Regeringen kom snabbt med uttalanden som varnade för att balansen mellan olika demokratiska institutioner nu ställs på ända och att det innebär ett farligt och oförutsägbart prejudikat för framtiden.

– Det är en besvikelse att se det här tillägget gå igenom. Även om det nu är upp till parlamentet att dra fram nästa steg enligt det här nya tillägget, så kommer regeringen att fortsätta att uppmana till realism – alla alternativ som övervägs måste gå att leverera i förhandlingar med EU, säger en talesperson för det departement som ansvarar för brexit, till Reuters.

"Tre alternativ"

Enligt Andrew Lilico, chef för konsultbolaget Europe Economics, rör det sig i realiteten om tre alternativ, eftersom EU varit tydligt med att någon omförhandling av avtalet inte är aktuellt:

Det första är ett så kallat hårt brexit helt utan avtal, det andra är Mays förslag, och det tredje är avbryta brexit och stanna i EU. Och Mays förslag har redan röstats ner två gånger av parlamentet, resonerar han.

”Det finns liten eller ingen poäng i att hålla några ’riktgivande omröstningar’ eftersom vi redan vet att parlamentet vill och kommer att avbryta brexit. Det kommer att låtsas att göra det på något sätt så att det låtsas med att man inte gör vad man faktiskt gör”, skriver han i The Telegraph.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV