← Till Tidningen Global
Radar

Protester tilltar efter Bouteflikas besked

Demonstranter i Algeriets huvudstad Alger på fredagen.

Stora mängder människor har återigen begett sig ut på gatorna i Algeriet med krav om att landets åldrige president Abdelaziz Bouteflika ska avgå.

ALGERIET Fotografer från Reuters uppskattar att det var hundratusentals människor som demonstrerade i huvudstaden Alger på fredagen – vilket skulle innebära de största skarorna sedan protesterna började.

Demonstranterna, många med landets grön-röd-vita flagga, vällde ut på stadens torg och gator och krävde att presidenten lämnar sin post.

– Bouteflika och hans män måste bort så snart som möjligt, sade den 23-årige studenten Yazid Ammari.

Den algeriska polisen meddelar att den gripit 75 demonstranter för vandalism, stöld och förstöring av allmän egendom. Inga stora sammandrabbningar inträffade, men elva poliser uppges ha fått lättare skador.

I åtskilliga städer

Protester hölls enligt lokala journalister också i Bejaia, Oran, Batna, Tizi Ouzou, Constantine, Annaba och andra städer.

”Du låtsas förstå oss, vi kommer att låtsas lyssna på dig”, stod det med adress till Bouteflika på en av banderollerna i Alger.

Demonstranter har fyllt gatorna i landets städer sedan den sjuklige 82-årige Bouteflika i slutet av februari tillkännagav att han ställer upp för en femte mandatperiod. I måndags kom beskedet att han drar tillbaka sin kandidatur men också om att presidentvalet som var planerat till den 18 april skjuts fram på obestämd tid – vilket väckte nytt ursinne i det nordafrikanska landet.

"Han är historia nu"

Bouteflika insisterar att han sitter kvar på sin post tills dess en ny grundlag är på plats.

Ett annat drag av honom var att ersätta den impopuläre premiärministern Ahmed Ouyahia med den tidigare inrikesministern Noureddine Bedoui, som har försvarat uppskjutandet av valet.

Bouteflika har knappt synts till offentligt sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 och han vårdades nyligen i Schweiz. Oppositionella röster hävdar att han utgör en frontfigur för en bredare maktelit.

Hocine Kheldoun, en framträdande representant för regeringspartiet FLN, säger i en intervju med tv-kanalen Ennahar att Boutelika ”är historia nu”. En tidigare minister med insyn i Bouteflikas närmaste krets talar med Reuters med motkrav om anonymitet och hävdar att ”spelet är över” – att Bouteflika inte har något annat val än att avgå.

Motar tillbaka Frankrike

Militären, som traditionellt har en stor roll att spela i algerisk politik och som för 30 år sedan hjälpte Abdelaziz Bouteflika till makten, har inte tagit någon större ställning sedan protesterna startade. Tidigare i veckan slog den fast att den ”under alla omständigheter” kommer att säkerställa säkerheten i landet.

Frankrikes president Emmanuel Macron har välkomnat att Bouteflika inte kandiderar men har också manat till en ”förnuftig” politisk övergångsprocess.
Många demonstranter kritiserar vad de ser som politisk inblandning av den forna kolonialmakten.

”Frankrike, 132 år är tillräckligt”, stod det på en banderoll.