← Till Tidningen Global
Radar

USA ser Golanhöjderna som israeliskt territorium

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och republikanske senatorn Lindsey Graham, , tv, och USA:s ambassadör David Friedman besöker Golanhöjderna på måndagen.

ISRAEL/USA I en årlig rapport om mänskliga rättigheter har USA:s utrikesdepartement valt att referera till Golanhöjderna som ”israeliskt-kontrollerat territorium” och utelämnat att de är under ockupation, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

I samma text har departementet även utelämnat ”ockuperade” vad gäller Västbanken och Gaza. Alla tre områdena ses av världssamfundet som ockuperade av Israel. Den ändrade terminologin ska enligt USA:s utrikesdepartement inte ses som en förändring av USA:s utrikespolitik. Israel annekterade Golanhöjderna 1981, något som inte har erkänts av världssamfundet.

Israel anser också att de inte kan anses ockupera Gaza, då Israel 2005 drog tillbaka soldaterna som var stationerade där liksom utrymde bosättningarna, men enligt internationell humanitär rätt (IHL) är Gaza fortsatt under ockupation.

Israel har under den senaste tiden försökt få igenom ett amerikanskt erkännande av Golanhöjderna som israeliskt territorium. Redan i höstas kom signaler att en förändring var på väg då USA i en omröstning i FN:s generalförsamling valde att rösta nej till en resolution om Golanhöjdernas status som ockuperat. Tidigare år har USA valt att lägga ner sin röst.