← Till Tidningen Global
Radar

Strejker mot Sudans president

Protesterna i Sudans huvudstad Khartum.

SUDAN De regimkritiska protesterna i Sudan fortsätter och under onsdagen den 13 mars var civil olydnad i form av landsomfattande strejker planerade, bland annat skulle vårdpersonal delta i strejken.

Strejkerna utlystes av de grupper som står bakom the Declaration of Freedom and Change, som kräver regimskifte, skriver sajten AllAfrica. Protesterna i Sudan har pågått sedan i december 2018. De utlöstes av höjda priser på bröd men övergick sedan till krav på president Omar al-Bashirs avgång. I februari införde al-Bashir undantagstillstånd i hela landet:

– Undantagstillståndet gör bara läget än värre än det redan var. Det stärker statens säkerhetsapparats redan omfattande makt, säger den oberoende sudanesiske analytikern Muhammad Osman till Al Jazeera.

En stor del av demonstranterna utgörs av kvinnor som inte minst protesterar mot att al-Bashir, som suttit vid makten sedan 1989, infört fundamentalistiska lagar som slår hårt mot kvinnor. Bland annat måste kvinnor ha tillstånd från manliga förmyndare för att jobba utanför hemmet och ordningslagar slår hårt mot kvinnor, skriver Christian Science Monitor.

– Det finns en stereotyp om att sudanesiska kvinnor är fogliga, att de stannar i hemmet, att de inte deltar i det offentliga livet. Det har aldrig varit sant. Så länge kvinnor har drabbats av de här verkligen hemska lagarna så har de gjort motstånd. Det är inget nytt, säger forskaren och aktivisten Mayada Hassanin till tidningen.