← Till Tidningen Global
Radar

Flyktingar i kläm när EU prioriterar gränsbevakning

Migrant får håret klippt i en övergiven fabrik i Bihac, Bosninen-Hercegovina.

EU EU-länders regeringar bidrar till brott mot mänskliga rättigheter då de prioriterar kontroll av gränser framför internationell rätt.

Det skriver Amnesty International i den nya rapporten Pushed to the edge: Violence and abuse against refugees and migrants along Balkan route. I rapporten har asylsökande intervjuats. De berättar bland annat om hur de misshandlats av kroatiskt polis och fått sina resedokument beslagtagna eller förstörda.

Omkring 5 500 flyktingar är fast i Bosnien-Hercegovina, i städer i närheten av den kroatiska gränsen, där de lever utan tillgång till varmt vatten och vård, det råder också brist på mat. De asylsökande försöker ta sig till Kroatien och EU för att därefter kunna ta sig till Schengenområdet, men tvingas tillbaka till Bosnien-Hercegovina av kroatisk polis, och utsätts för vad Amnesty International beskriver som en avskräckningstaktik för att hindra dem från att försöka ta sig in i landet på nytt.

– För att förstå vad de europeiska regeringarna prioriterar behöver man bara följa pengarna. Deras finansiella bidrag till humanitär hjälp överskuggas av de pengar de avsätter för gränssäkerhet, vilket inkluderar utrustning av kroatisk gränspolis, och att de till och med betalar deras löner, säger Massimo Moratti, utredningschef vid Amnestys Europakontor