← Till Tidningen Global
Radar

Val i Nordkorea med en kandidat att rösta på

En valarbetare visar en valsedel i en röstlokal i huvudstaden Pyongyang i Nordkorea.

Nordkoreanerna har gått för att rösta i ett val där det bara finns en möjlig segrare.
På valsedlarna i varje krets står en kandidat till parlamentet Högsta folkförsamlingen. Möjlighet finns att stryka namnet, vilket i praktiken inte sker.

NORDKOREA Vart femte år håller det slutna kommunistlandet val till Högsta folkförsamlingen, ett val som i princip bara handlar om att godkänna rådande ordning i diktaturen. I var och en av de omkring 700 valkretsarna kandiderar en, av staten godkänd, kandidat för en plats i folkförsamlingen.

I Nordkorea praktiseras inte alternativet att stryka en kandidat. Av analytiker ses valet närmast som en ritual för att kunna hävda att landet styrs med mandat från folket.

– Vi betraktar hela folket som en enda familj så vi kommer att enas om att rösta för den överenskomna kandidaten, sade Song Yang Ran från det socialistiska kvinnoförbundet före söndagens val.

– Vårt system är det bästa. Vi erkänner ingen annan utöver den högste ledaren, tillägger hon med hänvisning till ledaren Kim Jong-Un.

Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA var valdeltagandet i förra valet 99,97 procent, och 100 procent av rösterna gick till de överenskomna kandidaterna.