← Till Tidningen Global
Radar

Spöstraff för kvinnor som protesterat i Sudan

Protester i Sudan mot regeringen i januari.

Sudans president Omar al-Bashir beordrade i fredags att alla kvinnor som fängslats efter att ha deltagit i protester mot regimen ska släppas.
Men nu döms nio kvinnor till en månads fängelse och 20 piskrapp för att ha deltagit i demonstrationer.

SUDAN Protesterna i Sudan inleddes den 19 december. Människor gav sig ut på gatorna för att protestera mot ett regeringsbeslut att priset på bröd skulle trefaldigas. Enligt myndigheter har 31 människor dödats i samband med protesterna, men enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har minst 51 människor dödats.

Organisationen Demokratiska advokaters allians som är en del av Sudanesiska akademikerförbundet, en av de ledande organisatörerna bakom protesterna, uppger att 800 demonstranter har fått snabbprövningar i domstol.

Förra månaden infördes undantagstillstånd i landet för att kväsa demonstrationerna, som inte har tillstånd av regeringen. Myndigheter vill inte uppge hur många kvinnor som har gripits men enligt aktivister handlar det om närmare 150 kvinnor.

Beskedet att de nio kvinnorna får spöstraff och döms till fängelse kommer från kvinnornas advokat. Det lämnas bara en dag efter det att al-Bashir på internationella kvinnodagen beordrat att de kvinnor som fängslats i samband med protester mot regeringen i huvudstaden Khartum och på andra platser i landet ska släppas fria.

De dömda kvinnorna greps i torsdags.

På internationella kvinnodagen gav sig ett hundratal människor ut på gatorna i nya protester.

al-Bashir har suttit vid makten i 30 år. Det landsomfattande undantagstillstånd som har utlysts ska gälla i ett år.