← Till Tidningen Global
Radar

Premiärminister vill se kvinnor i parlamentet

Papua Nya Guineas premiärminister Peter O'Neill.

Papua Nya Guinea överväger att införa platser i parlamentet speciellt vikta för kvinnor. Premiärminister Peter O’Neill hoppas att den totala mansdominansen kan brytas.
– Jag vill att situationen rättas till, säger han.

PAPUA NYA GUINEA Öriket Papua Nya Guinea norr om Australien har 111 platser i sitt parlament, som innehas av 111 män.

Premiärminister Peter O’Neill säger nu, på internationella kvinnodagen, att han föreslår en lagändring så att ett ospecificerat antal platser reserveras åt kvinnor. O’Neill säger att det inte är mer än rättvist att kvinnors roll på alla nivåer av ledarskap diskuteras.

– Trots att vi har haft så många skickliga kvinnliga kandidater har de inte valts, säger han.

– Jag vill att situationen rättas till och regeringen kommer att föreslå en proposition för att kvinnor garanteras platser i parlamentet.

Papua Nya Guinea kämpar mot ett internationellt rykte om att vara ”den värsta platsen i världen för kvinnor” och ”landet som Metoo-rörelsen glömde”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Genom åren har sammanlagt sju kvinnor suttit i Papua Nya Guineas parlament.

– Vi kommer aldrig uppnå vår fulla potential om vi inte tar hand om de grundläggande frågorna som rör vårt samhälle.

– Och främst kommer välbefinnandet för hela vår befolkning, i synnerhet kvinnorna i vårt land.

Förslaget har inte tagits emot väl i alla läger, inte heller bland flera av de kvinnor som hittills förgäves kämpat för att komma in i parlamentet.

– Varför skulle vi få speciella platser? frågar sig Rubie Wanariu, en av 165 kvinnor som förlorade i det senaste valet, 2017.

– Det signalerar att kvinnor är den svaga länken. Vi har kämpat för jämlikhet mellan könen. Jag tycker att kvinnor ska ses som lika kapabla som män, och vi måste få våra mandat på ett jämställt sätt om vi ska kunna bidra till utvecklingen av vårt land, säger hon.

TT-AFP