← Till Tidningen Global
Radar

Mellanöstern och Nordafrika farligare än någonsin för aktivister

29 skolbarn och ytterligare 30 personer dödades i en attack från den saudi-ledda koalitionen i Yemen.

Aktivister grips och fängslas. En del flyr, andra skräms till tystnad. I Saudiarabien kan kritiska twitterinlägg ge flera års fängelse. Människorättsorganisationen Amnesty International målar upp en mörk bild av situationen i Mellanöstern och Nordafrika.

MELLENÖSTERN/NORDAFRIKA Människorättsbrotten har ökat i Mellanöstern och Nordafrika visar en ny rapport från Amnesty International.

– Över hela Mellanöstern och Nordafrika har tusentals dissidenter och fredliga kritiker blivit offer för skamlösa kränkningar av de mänskliga rättigheterna på en förfärande nivå, medan det internationella samfundet har bemött det med tystnad, säger Heba Morayef, regionchef för Amnesty international i Mellanöstern och Nordafrika.

”Det internationella samfundets likgiltighet har lett till att regeringar under förra året fortsatte att begå skrämmande brott genom att det ger dem en känsla av att de aldrig kommer att ställas inför rätta,” skriver Amnesty International i den nya rapporten.

Sedan kronprinsen Mohammed Bin Salman kom till makten i Saudiarabien har det skett massgripanden av regimkritiker och människorättsförsvarare. I slutet av förra året satt alla människorättsförsvarare i Saudiarabien gripna, fängslade eller hade tvingats att fly landet, enligt Amnesty International.

I februari dömdes Issa al-Nukheifi och Essam Koshak till sex respektive fyra års fängelse för twitterinlägg där de kritiserat myndigheterna och krävt reformer.

Regeringen har också genomfört mängder av gripanden av framstående människorättsaktivister, däribland Loujain al-Hathloul och Aziza al-Yousef, som kämpat mot förbudet mot kvinnliga förare och systemet med manligt förmyndarskap.

Andra har dödats på grund av det arbete de utfört, som exempelvis Jamal Khashoggi, vars brutala död orsakade ramaskri världen över.

Den saudiledda koalitionen i Jemen har brutit mot internationell människorättslagstiftning när områden med civila attackeras. I ett fall attackerades en buss i Saada i norra Jemen och 29 skolbarn och ytterligare 30 personer dödades.

Trots de många kränkningarna av internationell rätt och mänskliga rättigheter fortsätter USA, Storbritannien och Frankrike med att exportera vapen till Saudiarabien, vilket kan göra det möjligt för landet att begå ännu fler människorättskränkningar.

Vissa länder som Danmark och Finland, avbröt sin vapenförsäljning efter mordet på Jamal Khashoggi.

– Gång på gång sätter allierade till regeringar i regionen lukrativa affärsavtal, säkerhetssamarbeten och vapenaffärer på miljarder dollar framför försvaret av de mänskliga rättigheterna. Det skapar ett klimat där regeringarna i Mellanöstern och Nordafrika blir oåtkomliga och ställs över lagen, säger Philip Luther vid Amnesty International.

– Det är dags att världen följer i samma spår som Danmark, Finland, Nederländerna och Norge som har meddelat att de kommer avbryta vapenförsäljningen, för att skicka en tydlig signal om att brott mot de mänskliga rättigheterna har tydliga konsekvenser, säger han.

Frankrike och USA fortsätter även att förse Egypten med vapen som används mot människorättsförsvarare i landet.

Enligt Amnesty International har de egyptiska myndigheterna godtyckligt gripit minst 113 personer som fredligt uttryckt sina kritiska åsikter. Enligt organisationen är landet farligare än någonsin för fredliga aktivister.

Sami Anan, en tidigare toppchef inom armén och presidentens rival, greps när han hade meddelat att han skulle kandidera i presidentvalet. Den egyptiska aktivisten Amal Fathy dömdes till två års fängelse efter att i ett klipp på sociala medier ha kritiserat staten för att de inte sätter stopp för sexuella trakasserier.

Människorättsjuristerna Ezzat Ghoniem och Azzoz Mahgoub greps i mars förra året för att ha hjälpt anhöriga till offer för tvångsförsvinnanden. De släpptes sex månader senare men var sedan försvunna och dök inte upp förrän i februari. Ezzat Ghoniem fördes till rätten i samma kläder som han hade vid en rättegång i september. Han berättade i rätten att han hade hållits gömd på en hemlig plats och hindrats från att ta kontakt med sina advokater och anhöriga.

– Allt för länge har avsaknaden av internationella påtryckningar lett till att stridande parter som begår krigsbrott och andra brott mot internationella lagar inte ställts till svars och förövare runt om i Mellanöstern och Nordafrika undkommer straff, säger Philip Luther.

– Att de ansvariga ställs till svars är viktigt – inte bara för att säkerställa att rättvisa skipas för de som utsätts för dessa brott – utan för att också förhindra att det blir en oändlig cirkel av brott och ännu fler offer, tillägger han.