← Till Tidningen Global
Radar

Utredare föreslår krav på biobränsle i flyget

Regeringens särskilda utredare Maria Wetterstrand föreslår att flygbolagen ska tvingas minska koldioxidutsläppen med hjälp av biodrivmedel.

SVERIGE Flygbolagen ska tvingas att minska koldioxidutsläppen genom att blanda in biobränsle i tanken, föreslår regeringens särskilda utredare Maria Wetterstrand, skriver Dagens Nyheter.

Enligt förslaget ska reduktionsplikten begränsas till att enbart minska utsläppen med 1–5 procent fram till år 2025, eftersom det kommer råda brist på biodrivmedel till en början. Därefter ska utsläppen minskas med 25–30 procent fram till 2030.

– Flygbolagen inser att de inte kommer undan den här frågan. Att de måste vara med i den här omställningen på ett starkare sätt än de har varit hittills. De upplever ett tryck från sina egna anställda och från företagskunder och privatkunder. Och väldigt lite talar för att flyget kan ställa om av sig självt, säger Wetterstrand till tidningen.

Priset på flygresor kommer att höjas med omkring 250 kronor för en interkontinental resa om förslaget blir verklighet, på grund av att biodrivmedel är dyrare än vanligt flygbränsle, enligt utredningen.