← Till Tidningen Global
Radar

Svart aktivist tog över nynazister – igen

Jeff Schoep (näst längst till höger) under en demonstration mot invandrare i Kalifornien.

Filmen ”BlacKKKlansman” kan sägas ha blivit verklighet på nytt under nästan ännu mer sensationella former. Den svarte aktivisten James Stern har lyckats ta över den nynazistiska rörelsen NSM i USA – och vill nu underminera den.

USA Detroit-baserade NSM (National Socialist Movement) är en av landets största och äldsta vit makt-rörelser. Ledarbytet ägde formellt rum för flera veckor sedan, och har sedan dess förbryllat såväl anhängare som experter.
Men nu tar såväl Stern som den förre NSM-ledaren Jeff Schoep bladet från munnen.

– Jag har gjort den svåra och farliga biten, säger Stern till The Washington Post (WP). Som svart har jag tagit över en nynazistisk grupp, och lurat dem.

Edgar Ray Killen

Till skillnad från i ”BlacKKKlansman”, den Oscarsbelönade filmen som uppges vara baserad på en liknande händelse på 1970-talet, visste Schoep att Stern är färgad. Men de två fick ändå kontakt, uppenbarligen för att NSM-ledaren var imponerad över Sterns kopplingar till Ku Klux Klan-ledaren Edgar Ray Killen.

De två sistnämnda hade varit cellkamrater i Mississippi, och redan i det fallet hade Stern lyckats övertala vit makt-ledaren att skriva över rörelsen på honom – för att sedan lägga ner den.

Killen är känd som en av de skyldiga i de mordfall 1964 som långt senare blev film i form av ”Mississippi brinner”.

Sedan de båda omaka männen Stern och Schoep träffats inledde den 54-årige aktivisten en lirkande övertalning om att det vore bättre med en svart som nynazistisk ledare, för att på så sätt öka framgångschanserna i framtida rättegångar, berättar Stern för WP.

Rätta fel

Taktiken i rättssalen verkar dock inte bli som Schoep tänkt sig. Stern har redan hunnit förklara NSM skyldigt i ett fall där rörelsen anklagas för planer på våld vid den ökända extremhögermarschen i Charlottesville 2017. Och NSM:s webbplats ska nu fyllas med fakta om Förintelsen, meddelar Stern.

Schoep förklarar i ett skriftligt uttalande att han kan komma att stämma Stern. Han går inte in på i vilken mån har låtit sig luras, men beskriver övertagandet som ”en pappersutnämning”. Schoep tillägger att i själva verket ska man se Burt Colucci, med titeln befälhavare, som den nye chefen.

Det är dock Stern som sitter på rättigheterna till NSM. Han säger till WP att han inte tänker upplösa rörelsen, för då räknar han med att den återuppstår. Men:

– Mina planer och intentioner är inte att låta denna grupp blomstra. Mitt mål är att rätta till en del rejäla fel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV