← Till Tidningen Global
Radar

Stockholmsprocessen på väg att rasa

Markus Schreiber/AP/TTStorbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt ser fredsprocessen hotad i Jemen.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt befarar en snar kollaps för fredsprocessen i hamnstaden al-Hudaydah i Jemen.
Senast i torsdags dödades fem barn i en attack, enligt Unicef.

JEMEN Staden är en livlina för miljoner människor som hotas av svält och annat lidande, om inte införsel av livsmedel och förnödenheter kan säkras.

I december ledde konsultationer utanför Rimbo norr om Stockholm mellan Huthirebellerna och regeringssidan till en överenskommelse om eldupphör och tillbakadragande av trupper. Men trots att våldet minskat mycket kring rebellkontrollerade al-Hudaydah synes en fungerande lösning fjärran.

”Vi är nu inne på sista chansen för Stockholmsfredsprocessen”, skriver Jeremy Hunt i ett uttalande från ett besök i Jemen.

”Processen kan vara död inom veckor om vi inte ser till att båda sidor står upp för sina åtaganden i Stockholm.”

I torsdags dödades fem barn i en attack när de lekte i sitt hem i närheten av al-Hudaydah, uppger FN:s barnfond Unicef. Detta trots att eldupphör ska råda i landet. Vem som utfört attacken eller hur det gick till framkommer inte.

”Varje dag dödas eller skadas åtta barn i någon av de 31 aktiva konfliktzonerna i landet”, skriver Unicef-chefen Henrietta Fore i ett uttalande.

Jemen plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan.

Runt 100 000 människor, majoriteten civila, har dödats och fler än 60 000 skadats sedan dess, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV