← Till Tidningen Global
Radar

Israel avvisar FN-rapport: ”Absurd teater”

Demonstranter kastar stenar mot israeliska soldater under demonstrationerna på Gazaremsan våren 2018.

Israel kan ha begått brott mot mänskligheten under förra vårens protester i Gazaremsan, enligt en ny FN-rapport.
Rapporten avfärdas av Israel som kallar den lögnaktig och vinklad.

ISRAEL Drygt 6 000 demonstranter skottskadades av israelisk militär under protesterna som började våren 2018. Och det finns bevis för misstänkta brott mot mänskligheten under oroligheterna i Gaza, enligt FN-rapporten som presenterades på torsdagen.

189 palestinier dödades, därav 35 barn, två journalister och tre sjukvårdare som sköts av israeliska prickskyttar.

Kan utgöra krigsförbrytelser

Säkerhetsstyrkorna attackerade palestinska demonstranter som inte utgjorde ett omedelbart hot, enligt rapporten.

”Israeliska soldater kränkte internationella mänskliga rättigheter och humanitära rättigheter. En del av de här brotten kan utgöra krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten”, säger Santiago Canton, ordförande för FN:s oberoende undersökningskommission om protesterna i det palestinska territoriet, i ett uttalande.

"Absurd teater"

Israel kallar rapporten ”fientlig, lögnaktig och vinklad” samt för en ”absurd teater” och hävdar att soldaterna försvarade sig själva och landets gränser från beväpnade extremister.

”Ingen kan förneka Israel rätten till självförsvar och skyldigheten att försvara sina medborgare och gränser från våldsamma attacker”, säger tillförordnade utrikesminister Israel Katz i ett uttalande.

Rapporten sträcker sig över perioden mars–december 2018 och baseras på hundratals intervjuer med offer och vittnen, på sjukjournaler, filmer, drönarbilder och fotografier.

Våldsamma protester

Runt två miljoner palestinier bor i Gazaremsan. Många av dem är ättlingar till palestinier som flydde eller drevs ut från Israel när flera arabländer anföll landet 1948 i samband med att det grundandes.

Aktivisterna kräver att få återvända till de hem som deras släktingar lämnade 1948 och vill se ett stopp för Israels blockad mot Gazaremsan.

Israel och palestinska grupper i Gaza, som kontrolleras av islamiströrelsen Hamas, har utkämpat tre krig sedan 2008.