← Till Tidningen Global
Radar

Expert: Nu ligger bollen hos Indien

Indiens premiärminister Narendra Modi har bollen, enligt en expert.

Det råder stiltje i konflikten mellan Indien och Pakistan efter de senaste dygnens bombningar, luftstrider och beskjutning över gränsen.
Nu måste Indiens regering bestämma sig för om attackerna på pakistanskt territorium har varit tillräckligt avskräckande, enligt en expert.

INDIEN/PAKISTAN – Bollen ligger just nu hos Indiens premiärminister Narendra Modi, säger Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Ur ett indiskt perspektiv är frågan om man har gjort tillräckligt att avskräcka Pakistan från att i framtiden stödja eller tolerera terrorgrupperingar som agerar från Pakistan in i indiskkontrollerade Kashmir, säger han.

Samuel Bergenwall ser flera tecken på att konflikten är på väg att trappas ned, främst att den tillfångatagna indiska piloten har lämnats tillbaka till Indien, men också att Pakistan har öppnat delar av luftrummet. Inte minst talar det för en nedtrappning att Indien inte har svarat militärt på Pakistans flygbombningar, som i sin tur var en hämnd för Indiens attack mot extremistgruppen Jaish-e-Muhammads läger i den pakistanska delen av Kashmir.

Politisk retorik komplicerar

Frågan kompliceras av parlamentsvalet senare i vår. Det styrande partiet BJP har kritiserat huvudmotståndaren Kongresspartiet för att ha varit för återhållsamt mot pakistanska extremistgrupper vid tidigare attacker i Indien, när BJP befann sig i opposition.

– Nu när de är vid makten måste de stå för sitt ord, och uppvisa någon form av respons när man menar att Pakistan stödjer terrorister i Kashmir. De senaste händelserna hänger ihop med flera andra incidenter som inträffat under de senaste åren, säger Bergenwall.

Förtäckt krigföring

Enligt Samuel Bergenwall är det en allmän uppfattning i forskarvärlden att Indien har rätt i sitt påstående att Pakistan stödjer Jaish-e-Muhammad och andra extremistgrupper genom sin säkerhetstjänst. En del av förklaringen till stödet är att Pakistan har en svagare militärmakt än Indien, och därför använder sig av grupperna i ett slags förtäckt krigföring, en annan del är att säkerhetstjänsten behöver hotet från Indien för att behålla makten internt, enligt Bergenwall.

– Det är sannolikt att de får tillåtelse att agera och finnas i Pakistan. Som vi vet fanns ju al-Qaidaledaren Usama bin Ladin i landet, säger han.

– Indien har återkommande riktat kritik mot att Jaish-e-Muhammads ledare Masood Azhar får röra sig fritt i Pakistan även om han står uppsatt på terrorlistor. Det är någonting som Indien vill få ut av konflikten, att Pakistan lämnar över Azhar och andra som Indien ser som terrorister.