← Till Tidningen Global
Radar

Ny insats mot olagliga guldgruvor i Amazonas

Peruanska soldater under en parad förra året.

Peru har inlett en ny insats för att sätta stopp för illegala guldgruvor i Amazonas.
1 500 poliser och soldater skickas till området under ett två månader långt undantagstillstånd.

PERU Soldaterna och poliserna ska enligt regeringen återställa lag och ordning i regionen Madre de Dios, känd för sin låglandsregnskog med stor biologisk mångfald och urinvånare som sällan har kontakt med omvärlden.

Ett undantagstillstånd har införts som kommer att gälla i 60 dygn, enligt försvarsdepartementet.

Smutsig gruvverksamhet

Den smutsiga illegala gruvnäringen i området släpper ut mängder av kvicksilver i naturen och skapar dessutom barnarbete och människohandel.

Dessutom beräknas den ha lett till avverkning av nästan 9 300 hektar regnskog bara förra året.

Skulle Peru lyckas med insatsen så kan det till och med påverka landets guldexport. En stor del av det guld som utvinns illegalt tar sig via mellanhänder och skalbolag in i den legala guldhandeln.

Ökade efter krisen

De illegala gruvorna i Madre de Dios fick en boom kring 2009–2010 när den globala finanskrisen drev upp priset på den ädla metallen.

– Verksamheten har vuxit under större delen av ett decennium. I varje by finns små butiker som köper guld från gruvarbetare som släpper ut kvicksilver från koleldade små kraftverk. Vi börjar först nu se hur det påverkar befolkningen, säger Luis Fernández, ekolog vid universitetet Wake Forest i USA, som studerat problematiken sedan 2007.

Miljögrupper varnar för att de kriminella gäng som driver gruvorna är mer våldsamma och bättre organiserade än någonsin. De brukar oftast varnas när regeringen gör sina insatser, vilket ger tid att gömma den dyra utrustningen och fly. Sedan omgrupperar de sig och startar en ny gruva någon annanstans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV