← Till Tidningen Global
Radar

Undersökning: Klimatet största säkerhetshotet

En demonstration för klimatet i Leuven, Belgien, i förra veckan.

Klimatförändringar ses globalt som det största säkerhetshotet, följt av terrorism och cyberattacker, enligt en undersökning utförd av den amerikanska oberoende tankesmedjan Pew Research Center.
Samtidigt är ett växande antal länder oroliga för USA:s makt och inlyftande.

KLIMAT Människor världen över är i stort sett överens om att klimatförändringar utgör en stor risk för framtiden. Undersökningen från Pew Research Center genomfördes i 26 länder och i tretton av dessa listar invånare klimatförändringar som det största globala hotet. Oron över klimatförändringar har ökat starkt sedan 2013, med tvåsiffriga procentuella ökningar i länder som USA, Mexiko, Frankrike, Storbritannien, Sydafrika och Kenya.

Men global uppvärmning är bara en av många problem. Terrorism, särskilt från IS, och cyberattacker ses också av många som stora säkerhetshot.

I åtta av de undersökta länderna, inklusive Ryssland, Frankrike, Indonesien och Nigeria, ses IS som det största hotet. I fyra länder, däribland Japan och USA, ser människor cyberattacker från andra länder som deras största internationella angelägenhet. Även Nordkoreas kärnvapenprogram bekymrar.

I ett land, Polen, uppges rysk makt och inflytande som det största hotet.
Den största förskjutningen i åsikter handlar om oron för USA:s makt – en median på 45 procent tycker att USA:s makt och inflytande utgör ett hot.

2013, när Barack Obama var president, var den siffran 25 procent.
I undersökningen har 27 612 personer i 26 länder tillfrågats mellan maj och augusti 2018.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV