← Till Tidningen Global
Radar

Nya övergrepp och ökat våld i Myanmar

Över en miljon rohingyer bodde i flyktingläger i södra Bangladesh 2018.

Situationen i delstaten Rakhine i Myanmar har förvärrats. Militären attackerar bebodda byar och stoppar människors tillgång till mat och humanitär hjälp, enligt en ny rapport från Amnesty.

MYANMAR Runt 5 200 människor från Rakhine i Myanmar har tvingats på flykt sedan december förra året.

Det uppger människorättsorganisationen Amnesty i en rapport som publicerades på måndagen.

Konflikten mellan muslimerna och den buddhistiska majoriteten i Myanmar har hållit på i årtionden. Hösten 2017 slog militären hårt mot de muslimska rohingyerna i Rakhine. 10 000 människor dog och 700 000 flydde till grannlandet Bangladesh. Enligt FN:s utredare utförde militären massmord och våldtäkter på rohingyer med folkmord som uppsåt.

Det har sedan dess varit fortsatt oroligt i delstaten och när buddistiska rebeller under namnet Arakan-armén attackerade flera polisstationer och dödade 13 poliser i början av januari förvärrades situationen ytterligare.

Regimen gav armén i uppdrag att slå ned mot rebellerna i Rakhine och enligt Amnesty är det samma styrkor som deltog i förföljelsen av rohingyer 2017 som på nytt begår allvarliga övergrepp mot civilbefolkningen i delstaten.

”Trots internationell fördömelse av de grymheter militären i Myanmar utfört pekar allt bevis på att de skamlöst fortsätter att begå ännu allvarligare övergrepp”, säger Tirana Hassan vid Amnesty International i rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV