← Till Tidningen Global
Radar

Tvingas äta löv för att överleva

Femåriga Awsaf och hennes mamma vid deras tält i Abyan, Jemen.

Tusentals svältande i Jemen har inget annat att äta än löv från träden och vilda växter – och i många fall är det okänt hur dessa påverkar hälsan.

JEMEN I Jemen har fler människor en matbrist som ligger på nivå fem, som är svält, än någon annanstans i världen. FN:s humanitära chef, Mark Lowcock, säger att landet har en värre situation än Sydsudan, där omkring 25 000 människor beräknas ha en matbrist på nivå fem.

– 25 000 personer har redan en matbrist på nivå fem. Krisen är ett faktum. Det finns ingen värre nivå på skalan, säger han.

Flera internationella parter är inblandade i kriget som eskalerade 2015. Bristen på mat är så stor i många områden som i Al-Hajjah, Al-Muhweet, Al-Hudaydah och Taiz att människor tvingas äta vinväxtarter, slideväxtarter och oleanderväxter.

Abdou Alhaj, 70, som bor i Al-Muhweet berättar att lokalbefolkningen nu äter växter som inte är vetenskapligt erkända – som i området går under namnen Al-Batha, Bent Al-Weshah och Zangabilet Al-Agouz. Många invånare i distrikten Aslam, Beni Saad, Al-Tahta, Zubaid, Al-Mokha och Mawza tillagar dessa växter och äter dem till lunch och middag, medan de allra fattigaste äter dem råa.

Enligt FN krävs det omkring tre miljarder dollar för att täcka de mest grundläggande behoven av mat i Jemen under det kommande året. Under februari ska en givarkonferens hållas där det ska läggas en plan för de humanitära insatserna.

Under tiden undersöks hur hälsan påverkas bland de människor som nu har börjat äta löv.

– Vi har studier där vi har tittat på dessa växters aromatiska och medicinska egenskaper, men vi har inte undersökt hur de fungerar som mat. Vad jag vet så innehåller dessa växter näringsrika ämnen, säger Wafaa Nasher, som arbetar vid jordbruksdepartementet i Jemen.

Samtidigt förklarar hon att undernäringen, särskilt bland barn, kommer att öka när allt fler tvingas förlita sig enbart på växterna.

Landets vice jordbruksminister, Majeed Al-Mutawakel, säger att dessa växter inte erkänns som mat och därför har de flesta dietister ingen kunskap om dem.

– Det enda vi vet om dessa växter är att de även tidigare har använts i tider av hungersnöd, som under första halvan av nittonhundratalet.