← Till Tidningen Global
Radar

Dialog ska lösa Venezuelas kris

Venezuelas president Nicolás Maduro.

Företrädare för europeiska och latinamerikanska länder träffas under torsdagen för att diskutera lösningar på krisen i Venezuela. Gruppen förespråkar dialog snarare än intervention.

VENEZUELA Den EU-stödda Internationella kontaktgruppen för Venezuela kommer att fokusera på lösningar utan intervention. På onsdagskvällen presenterade Mexiko och Uruguay tillsammans med karibiska länder en plan med namnet ”Montevideomekanismen”.

– Den bygger på tilltro, där vi inte ingriper utöver dialog, förhandling, kommunikation och vilja att bidra, sade Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard.

President Nicolás Maduro, som har avvisat ett EU-ultimatum om att hålla nytt presidentval, välkomnar mötet och säger sig stödja alla initiativ som främjar dialog.

Men oppositionsledaren Juan Guaidó, som den 23 januari utropade sig själv till interimspresident, tillbakavisar alla diskussioner med regeringen och hävdar att det bara är ett försök från Maduro att köpa sig tid.

Mötet hålls i Uruguays huvudstad Montevideo och samlar representanter från EU och sju av dess medlemsländer – Sverige, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien – samt Uruguay, Mexiko, Bolivia, Costa Rica och Ecuador.

Sveriges utrikesminister
Margot Wallström (S) hade planerat att resa till mötet men planerna grusades på grund av sjukdom i flygplansbesättningen. I stället deltar Tommy Strömberg, Sveriges ambassadör i Colombia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV