← Till Tidningen Global
Radar

Bukele historisk president

Supportrar till Nayib Bukele, som har utropat sig till vinnare i valet i El Salvador, firar.

Presidentkandidaten Nayib Bukele har utropat sig till vinnare i valet i El Salvador. Vid den här tidpunkten kan vi med total säkerhet meddela att vi har vunnit, säger han i ett segertal.

EL SALVADOR ”Ja, vi gjorde det! Ja, vi gjorde det!”

Glada väljare sköt fyrverkerier, slog på trummor och dansade utanför det hotell i huvudstaden San Salvador där Nayib Bukele inväntade valresultatet.

När 88 procent av rösterna var räknade hade 37-årige Bukele fått 54 procent av dem. Vid det laget hade redan motkandidaterna Hugo Martínez från styrande vänsterpartiet FMLN och Carlos Calleja från högerpartiet Arena erkänt sig besegrade.

"Lycka till"

– Jag kommer att ringa den nyvalde presidenten och önska honom lycka till när han möter utmaningarna i det här landet, säger Calleja, som preliminärt fått 32 procent av rösterna.

Valresultatet innebär att El Salvador för första gången på närmare 30 år styrs av en president som inte representerar ett av de två traditionellt styrande partierna, Arena eller FMLN.

Bukele, som representerar partiet Gana, har under sin kampanj gett löften om att öka investeringarna inom utbildningssektorn och bekämpa korruptionen i landet. För att få igenom sin politik måste han dock samarbeta med Arena, som har majoritet i parlamentet.

Plågas av gängvåld

Flera stora utmaningar väntar för den nyvalde presidenten. El Salvador är ett av världens våldsammaste länder, med 51 mord per 100 000 invånare per år.

Landet plågas av gängvåld, som enligt myndigheterna ligger bakom flertalet av de 3 340 morden som rapporterades i fjol.

– Det är ärligt talat skrämmande att gå ut ensam på gatan. Man vet aldrig vad som kan hända en, säger förstagångsväljaren Gabriela Solorzano vid en vallokal i San Salvador.

Valet uppges dock ha gått lugnt till. Runt 23 000 poliser och 15 000 soldater arbetade med säkerheten när cirka 5,2 miljoner personer gick och röstade i El Salvadors sjätte val sedan det tolvåriga inbördeskriget tog slut 1992.