← Till Tidningen Global
Radar

Saudiska aktivister torteras

Kvinnliga aktivister som kampanjat för rätten att köra bil i Saudiarabien har gripits och torterats, enligt Amnesty International.

Fängslade kvinnliga aktivister i Saudiarabien utsätts för tortyr och sexuella övergrepp i fängelse, enligt Amnesty. Uppgifterna kommer från nya rapporter som organisationen tagit del av, som gäller de människorättsaktivister som varit godtyckligt fängslade sedan maj 2018.

SAUDIARABIEN Tio aktivister har utsatts för tortyr och grova övergrepp i ett icke namngivet saudiskt fängelse under de första tre månaderna efter att de gripits, enligt vittnesmål i rapporterna.

En kvinnlig aktivist informerades falskeligen om att hennes familjemedlemmar dött, och läts tro detta i en hel månad. En annan uppger att man sprutat vatten i munnen på henne när hon skrek under tortyr. Andra berättar att de utsatts för elchocker.

Får inte tillgång

”Vi är extremt oroade för dessa aktivisters välmående. De har varit godtyckligt fängslade i runt nio månader, bara för att de stod upp för mänskliga rättigheter”, säger Lynn Maalouf, Amnestys forskningsdirektör i Mellanöstern, i ett pressmeddelande från organisationen.

Liknande rapporter publicerades av Amnesty i november i fjol. De beskriver hur aktivister utsatts för upprepade elchocker och piskrapp tills de inte kunnat stå och gå ordentligt.

Den saudiska regimen kallade då anklagelserna om tortyr för ”grundlösa”. Månaden därpå lämnade Amnesty en förfrågan om att ge dem eller FN tillgång till de gripna aktivisterna – en förfrågan som regimen hittills inte har besvarat.

Bitter eftersmak

I juni 2018 började Saudiarabien tillåta kvinnor att köra bil, vilket tidigare varit förbjudet i det strikt islamistiska landet. Många, i synnerhet kvinnliga, aktivister hade länge kampanjat för lagändringen.

Händelsen fick dock en mycket bitter eftersmak sedan det avslöjats att flera av de aktivister som kämpat för sin rätt att köra bil gripits och fängslats, utan dom och utan juridisk representation.