← Till Tidningen Global
Radar

Röda sjalar i protest mot gula västar

De röda sjalarna marscherade under parollen "Stoppa våldet".

Tusentals människor demonstrerade i Paris på söndagen – i protest mot proteströrelsen Gula västarna. Den nya rörelsen bär i stället röda sjalar och säger sig gå till samhällets försvar.

FRANKRIKE Polisen beräknar att drygt 10 500 personer deltog i en marsch från torget Place de la Nation i den östra delen av centrala Paris till Bastiljen, rapporterar franska medier. De röda sjalarna säger sig ha tröttnat på de våldsamheter och störningar som uppstått i samband med den breda gula väströrelsens flera månader långa protest i Frankrike.

I stället för gula västar bär motrörelsen röda sjalar. Företrädare vill understryka att den inte går till president Emmanuel Macrons försvar och politiska banderoller förbjöds. I folkmassan vajade flera EU- och franska flaggor.

"Nej till revolution"

Demonstrationsledaren manade deltagarna att skandera ”Ja till demokrati, nej till revolution” och en banderoll bars fram med budskapet ”Stoppa våldet”, rapporterar Le Figaro.

Vid Bastiljen möttes demonstrationen av ett 20-tal motdemonstranter i gula västar.

Gula västarna har rätt att yttra sig, men har ingen rätt att kringgå det demokratiska systemet och använda våld, säger bagaren Théo Poulard, en av ledarna för de röda sjalarna, till tidningen Le Monde :

– Vad väntar vi på, att de ska bränna ned nationalförsamlingen? Samtalet är öppet, de har möjlighet att debattera, men deras manifestation bryter mot lagen. 80 000 personer bestämmer inte åt alla fransmän, säger han.

Först en bränsleprotest

Rörelsen Gula västarnas demonstrationer började i mitten av november. Till en början var det en protest mot höjda bränsleskatter, men snart utvecklade sig protesterna i mer allmän riktning mot president Macron och landets maktelit.

Protesterna har vid återkommande tillfällen och i flera städer urartat i sammandrabbningar med polis. Demonstranterna anklagar å sin sida polisen för övervåld och under helgens protester i Paris träffades en 40-årig framstående deltagare i ögat av en av polisens gummikulor.

Den senaste veckan har en splittring uppstått då enskilda personer gått ut med att de ska ställa upp i EU-valet för Gula västarnas räkning, vilket väckt motstånd från en annan sida som anser att den breda gräsrotsrörelsen bör stå utanför politiken.