← Till Tidningen Global
Radar

Thunberg kritiserar äldre generationer

Greta Thunberg pratar med journalister när hon anlänt till schweiziska Davos och Världsekonomiskt forum.

Det tog den svenska klimataktivisten Greta Thunberg 32 timmar att komma till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Nu tycker hon att det är dags att unga blir arga – och agerar.

KLIMAT Till skillnad från de flesta deltagarna, som tagit flyget, tycker hon att det är självklart att välja tåget.

– Jag har slutat flyga av klimatskäl för jag vill inte säga en sak och göra en annan. Jag vill leva som jag lär. Jag tycker att det är vansinnigt att människor som samlas för att prata om klimatet kommer hit i privata flygplan, säger Thunberg i Davos.

TT har tidigare rapporterat om att närmare 1 500 privatflygplan beräknas att landa på flygplatser i närheten av Davos under veckan som konferensen hålls.

– En del säger att vi inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Det stämmer inte, för att inte göra tillräckligt betyder att man måste göra någonting och sanningen är att vi i princip inte gör någonting alls, säger Greta Thunberg som kräver att världens ledare gör allt som går för att uppfylla Parisavtalet, som slöts förra året.

– Jag tycker att det är väldigt orättvist att de äldre generationerna har gjort det här mot oss och att vi måste städa upp efter dem, säger hon.

Hon påpekar att unga måste inse att deras framtid står på spel.

– De måste göra något åt det och bli arga och använda den ilskan till att agera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV