← Till Tidningen Global
Radar

FN: Minst 890 dödade i Kongo i december

Soldater i Kinshasa övervakar att inga politiska aktiviteter sker innan valet.

Minst 890 personer dödades under några dagars våldsamheter i Kongo-Kinshasa, enligt en rapport från FN:s kommission för mänskliga rättigheter.
Dödssiffran befaras vara ännu högre.

KONGO-KINSHASA ”Det är av yttersta vikt att detta chockerande våld utreds omedelbart och noggrant och att förövarna ställs inför rätta”, säger FN-kommissionären för mänskliga rättigheter (OCHCR), Michelle Bachelet, i ett uttalande.

Enligt FN-organets rapport dödades de närmare 900 människorna i våldsamheter i fyra olika byar i Yumbi-området, mellan den 16 och 18 december.

Känt antal begravna

Man har räknat till att 465 bostadshus och andra byggnader – däribland skolor, vårdcentraler, marknader och kontor som tillhör den kongolesiska valkommissionen – bränts ned eller plundrats.

– Jag måste understryka att 890 är antalet människor som vi faktiskt vet blev begravna, säger människorättsorganets talesperson Ravina Shamdasani.

– Men det finns uppgifter om att många fler kan ha dödats och att deras kroppar dumpats i Kongofloden, eller att de kan ha blivit ihjälbrända.

Strider tycks enligt rapporten ha stått mellan de etniska grupperingarna banunu och batende. Enligt Ravina Shamdasani verkar en dispyt ha uppstått i samband med att en lokal ledare begravdes. Lokala vittnesuppgifter gör gällande att grupperna hade meningsskiljaktigheter om det stundande presidentvalet.

Runt 16 000 människor beräknas ha flytt området när våldet startade.

Ställde in röstandet

Det brutala dödandet ägde rum bara ett par veckor innan det omstridda presidentvalet i Kongo-Kinshasa. Den kongolesiska regeringen beslutade tidigt att ställa in röstandet i regionen med hänvisning till oroligheter.

Området ifråga ligger nordväst om huvudstaden Kinshasa. OCHCR har inlett en utredning av våldet och den omfattande plundring som ska ha skett i samband med det.

I måndags vittnade enskilda lokala röster om att åtminstone 400 personer dödats i området under samma period.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV