← Till Tidningen Global
Radar

FN-kampanj belyser flyktingars svåra resor

Rohingyerna Mohammad Faisal och hans hustru Hajera tillsammans med sitt barn vid flyktinglägret Teknaf Nature's Park i Bangladesh.

Varje år tvingas många miljoner människor ge sig av från sina hem i jakt på en säkrare tillvaro och en bättre framtid. Nu har FN:s flyktingorgan UNHCR lanserat en kampanj som syftar till att öka medvetenheten om de svåra resor som många flyktingar tvingas genomföra, ofta till fots.

MIGRATION – Vi blir dagligen inspirerade av goda handlingar, människor som gör vad de kan för att förbättra situationen för flyktingar – aktivister, befolkningar som tar emot flyktingar, företag, biståndsgivare, frivilliga, säger Kelly T. Clements, som är vice högkommissarie för UNHCR.

Hon understryker att den nya kampanjen har som mål att få fler att visa sin solidaritet med dem som tvingats på flykt – genom att delta i en satsning där människor kan registrera sig och sedan gå, springa eller cykla och donera pengar för att stötta världens flyktingar. Målet är att de som deltar i kampanjen gemensamt inom ett år ska tillryggalägga två miljarder kilometer, samma sträcka som världens flyktingar varje år beräknas tvingas ta sig för att nå fram till sin första säkra plats. UNHCR menar att kampanjen erbjuder en möjlighet att leva sig in i de avstånd som flyktingar tvingas färdas, ofta under mycket svåra omständigheter.

År 2016 tvingades mängder av sydsudanesiska flyktingar ta sig en mycket lång sträcka för att nå fram till Kenya och de rohingyer som flydde från våldet i Myanmar fick ta sig många mil för att nå fram till säkerheten i grannlandet Bangladesh.

En av dem är Alin Nisa som tillsammans med sin familj tvingades överge hemmet i Myanmar efter att en beväpnad grupp attackerat deras hemby. Under flykten tvingades Alin Nisa bära sina två små barn över berg och floder medan hennes man fick bära sin mamma, som inte kunde gå på egen hand.

Totalt gick de enligt UNHCR närmare hundra mil till fots innan de nådde fram till flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh.

Zeenab berättar för UNHCR hur hon och hennes familj tvingades fly från Syrien då familjens hem förstördes i kriget, och hur de tvingades ta sig över 140 mil innan de nådde fram till säkerheten i ett flyktingläger i Jordanien.

Kelly T. Clements påpekar att det är särskilt viktigt att lyfta fram de svåra omständigheter som flyktingar tvingas genomleva i en tid då så många felaktigheter sprids om dem. Det är ett budskap som även lyftes fram av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i slutet av förra året, då han sade:

– Det sprids mycket falsk information om världens migranter. Men vi får inte ge efter för rädsla eller felaktiga berättelser.

Genom kampanjen hoppas UNHCR inbringa motsvarande 15 miljoner dollar som ska gå till humanitärt stöd.

På global nivå befinner sig drygt 68 miljoner människor på flykt, och av dessa är 25 miljoner flyktingar som tvingats bort från sina hemländer på grund av konflikt och förföljelse – en siffra som stigit med nästan 3 miljoner inom loppet av bara ett år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV