← Till Tidningen Global
Radar

Tvåan utmanar valresultatet i Kongo-Kinshasa

Martin Fayulu hävdar att han vann presidentvalet i Kongo-Kinshasa.

Martin Fayulu, som enligt valmyndigheten kom på andra plats i Kongo-Kinshasas presidentval, kommer att lämna in en formell protest mot resultatet. Hans kampanj hänvisar till sin kontrollräkning som man hävdar visar att deras kandidat egentligen vann en jordskredsseger. Vi kommer att gå till författningsdomstolen på lördag och kräva en omräkning av rösterna, säger Fayulu.

KONGO-KINSHASA Kongo-Kinshasas val fortsätter att omgärdas av frågetecken och missnöje. Den nye presidenten heter Félix Tshisekedi, enligt valmyndigheten som menar att han fick 38,5 procent av rösterna.
Men resultatet ifrågasätts från flera håll.

”Valkommissionen har offentliggjort preliminära resultat, men vi väntar på ett tydliggörande när det gäller frågor som har tagits upp angående rösträkningen. Vi uppmanar alla inblandade att hålla sig lugna under den fortsatta processen”, skriver Robert Palladino vid USA:s utrikesdepartement.

EU vill i sin tur se en grundlig redogörelse av rösträkningen från valmyndigheten.

Martin Fayulu, som enligt valmyndigheten fick näst flest röster (34,8 procent), kallar resultatet en kupp. Och enligt den katolska kyrkans mäktiga biskopskonferens, som hade 40 000 observatörer på plats under valdagen den 30 december, är det just Fayulu som folket valt till ny president.

Fayulus kampanj menar att deras kontrollräkning visar att deras kandidat fick 61,5 procent av rösterna medan Tshisekedi hamnade på 18,8 procent.
Landets nuvarande president Joseph Kabila har suttit vid makten i 18 år, men ställde inte upp i valet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV