← Till Tidningen Global
Radar

Protesterna växer runt om i Frankrike

På Champs Élysées i Paris sköt polisen tårgas mot demonstranterna.

Omkring 84 000 regeringskritiska demonstranter från proteströrelsen Gula västarna tågade i städer runt om i Frankrike – en ökning från cirka 50 000 förra lördagen.
På paradgatan Champs Élysées i Paris använde polisen tårgas och vattenkanoner – men protesterna var ändå förhållandevis lugna.

FRANKRIKE Nästan lika många poliser, totalt omkring 80 000, hade kommenderats ut i landet för att se till att den proklamerade nolltoleransen mot våld upprätthålls. I Bourges samlades nära 5 000 demonstranter för att protestera mot president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer. Även i Strasbourg och i Marseille samlades tusentals demonstranter.

Totalt greps 244 personer i landet enligt inrikesdepartementet, vilket är förhållandevis få jämfört med tidigare lördagar. Inrikesminister Christophe Castaner säger att ”ansvarsfullhet segrade över konfrontationens frestelser”.

Bommat igen

I Paris, som varit epicentrum för de senaste månadernas protester, hade centrala Place de la Concorde och omgivande distrikt spärrats av.

Hundratals poliser var på Champs Élysées där banker, juvelerare och andra butiker har bommat igen sina fönster inför befarad vandalisering och plundring. Kring Triumfbågen avfyrade polisen tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som kastade sten och färg på polisen. 74 personer greps, en del för att ha haft med sig föremål som kan användas som vapen.

Inga allvarliga incidenter

Omkring 8 000 personer deltog i protesterna huvudstaden. Samtidigt var 5 000 poliser ute på gatorna för att förhindra våldsamheter och inga allvarliga incidenter inträffade, enligt myndigheterna.

Under kvällen upplöstes skarorna av demonstranter och polisen körde undan sina bepansrade kravallfordon.

President Macron och hans regering har steg för steg backat från olika politiska initiativ som väckt folklig vrede och kritik om att de bara gynnar de redan välbeställda i samhället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV