← Till Tidningen Global
Radar

Portugal inför samtyckeslag

Det portugisiska parlamentet har vidgat definitionen av våldtäkt till att gälla alla former av sexuellt umgänge utan samtycke.

PORTUGAL Parlamentet i Portugal har vidgat definitionen av våldtäkt till att gälla alla former av sexuellt umgänge utan samtycke. Den tidigare lagen tvingade åklagare att bevisa att en våldtäkt även innefattade våld, något som gjort att de som har blivit våldtagna när de varit medvetslösa eller på andra sätt tvingats till sex saknat rättsligt skydd.

I september förra året friade en domstol i Porto två män som haft sex med en medvetslös 26-årig kvinna med motiveringen att det rörde sig om ”ömsesidig förförelse”. Och i grannlandet Spanien 2016 flammade protester upp sedan fem män som attackerat, filmat och haft sex med en kvinna i Pamplona fått lägre straff eftersom det inte gick att bevisa att attacken var våldsam.

Syftet med lagändringen är att Portugal ska leva upp till Istanbulkonventionen, Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV