← Till Tidningen Global
Glöd · Debatt

Mukwege och Thunberg ger hopp mitt i allt det hopplösa

Denis Mukwege fick Nobels fredspris för sitt arbete mot sexualiserat våld.

DEBATT • Vad lever vi i för värld? Faktiskt har den frågan dykt upp i mitt medvetande senaste åren. Jag har skrivit en del om hot och hat på nätet tidigare och jag tycker fortfarande det är så in i Norden ovärdigt att hålla på med sånt. Där saknas verkligen ”den vuxne i rummet” som moderatledaren uttryckte sig.

Men än värre är att samhället har misslyckats så kapitalt att människor skjuts, var och varannan dag. De här unga männen är söner och bröder, kanske pojkvänner och fäder också. Någon sörjer dem, precis som vi alla gör vid en förlust av någon vi älskar. Och när blev det okej att avrätta folk, vem det än är?
Som FN-anställd upptäcker Anders Kompass att FN-soldater, på fredsfrämjande uppdrag (!), begått sexuella övergrepp och han larmar förstås. Kompass blir offentligt uthängd och ingen vill ta i det hela med tång ens, för sånt händer väl inte inom FN heller. Nej faktiskt borde det inte hända någonstans i världen, men barn och kvinnor är lovligt byte, så varför inte inom FN?!

I Kongo-Kinshasa blir en kvinnlig FN-representant mördad, tillsammans med sin medhjälpare. Återigen tystas det ner och visst är det väl bättre att ha ett bra förhållande till det landets regering? Den som Zaida Catalán utredde för olika övergrepp …

I Huskvarna kan någon kalla en tiggande man för ”råtta” vilket låter väldigt humant och vuxet. Föraktet snappas upp av ungdomar som misshandlar mannen så svårt att han kanske dog av just det.

Och i det stora landet i väster utmärker Trump sig som vanligt. Ett mord sker på Saudiarabiens ambassad i Turkiet, misstankar riktas mot folk väldigt högt upp, men intresse verkar saknas även här, att ens kritisera. Trumps åsikt är densamma som FN:s ovan, alltså bättre vara polare med saudierna än hålla på och bråka. Lite mord är väl inte så allvarligt heller.

Jag kan inte dra andra slutsatser än att respekten för liv och mänskliga rättigheter snart är ett minne blott och resten av världen tittar chockerat på, eller bryr sig inte, eller vågar inte bråka. Det kostar för mycket och handelsförbindelser är viktigare. Hur det nu någonsin kan bli det?!

Men tack och lov finns det hopp också. Nobels fredspris utdelades till en otrolig läkare, Denis Mukwege, som har lappat ihop otaliga kvinnors underliv och självkänsla. De råkade vara kvinnor i ett (manligt) krig och var lovligt byte för våldtäkt och ren sadism.

Och här i Sverige finns en ung tjej på 15 år, som heter Greta Thunberg. Hennes engagemang för klimat och miljö fyller mig med sån respekt och glädje att jag blir alldeles varm. Förutom engagerade Greta, så demonstrerade också andra unga under klimatmötet i Polen nyligen.

Bra! Fantastiskt! Det finns hopp för oss människor, klimatet och vår jord. Om ingen annan vill gå före så gör de som vågar och de unga det. Äntligen! Och måtte alla vi andra också inse, våga och vilja följa dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV