← Till Tidningen Global
Radar

Thailand legaliserar medicinsk cannabis

Thailändska poliser överlämnar  100 kg marijuana för medicinsk användning.

Vid årsskiftet blir cannabis för medicinskt bruk tillåtet i Thailand. Ett politiskt beslut som går stick i stäv med Sydostasiens annars oförlåtande inställning till cannabisbruk i allmänhet och narkotikasmuggling i synnerhet. Men även i Malaysia har cannabisfrågan nyktrat till.

THAILAND Landets militärjunta godkände cannabislagen i samband med ett tv-sänt extrainkallat sammanträde där en rad lagar snabbklubbades för att hinnas med inför det nya året.

Fram till 1930-talet brukades marijuana i smärtstillande syften, men något som därefter förbjöds i takt med att landets ökade turism har bidragit till den organiserade brottslighetens växande ställning i den sydostasiatiska regionen, och där smuggling av cannabis, kokain och heroin varit en av de grövsta inkomstkällorna.

Beslutet att återigen godkänna cannabis i medicinskt syfte får anhängare av lagen att hysa hopp om att marijuana även kan komma att tillåtas i rekreationssyfte. Somchai Sawangkarn, ordförande för det utskott som förberett lagändringen, var smått lyrisk när cannabislagen presenterades i thailändsk tv:

– Det här är en nyårsgåva från parlamentet till regeringen och det thailändska folket, sa han.

Hur cannabislagen, som även är en het politiskt fråga i Malaysia, kommer att slå mot tillgången till marijuanaextrakt, och då särskilt för fattiga lokalbor, är ännu länge oklart. Farhågor finns att lagstiftningen är ett sätt för juntan att säkra utländskt kapital genom att öppna dörren till en marknad där storföretag tillåts tillskansa sig patent och marknadsfördelar som i slutändan leder till dominans och höga priser.

Inhemska Thai Cannabis Corporation (TCC) ställer sig avvaktande till lagens juridiska följder, men välkomnar initiativet som en kommersiell anknytning till ”en sekelgammal tradition”.

– Den allmänna inställningen är att [cannabis] redan är en del av våra traditionella mediciner, och vi borde säkra så att thailändare själva kan kontrollera sin egen industri, säger Jim Plamondon, marknadschef vid TCC, till Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV